Elevar del 5% al 10% l'IVA de l'electricitat suposarà un augment dels ingressos per a l'Agència Tributària d'uns 160 milions d'euros, segons els càlculs realitzats per ON ECONOMIA amb base en la recaptació que s'ha obtingut per l'impost al llarg d'aquest any. No obstant això, la recaptació va directament relacionat amb el preu de la factura elèctrica, ja que si els preus pugen, els ingressos fiscals també, en tractar-se d'un impost proporcional, i si baixen, els ingressos també es redueixen. Si el govern espanyol decideix aquest dimecres elevar igualment el tipus de l'IVA del gas, del 5% al 10%, Hisenda obtindrà uns altres 67 milions extra.

Ni per a tu, ni per a mi. La negociació entre Sumar i PSOE a compte del manteniment dels ajuts contra la inflació que acabaven aquest 31 de desembre s'ha salat amb un punt intermedi: els ajuts a l'IVA de la llum disminueixen i passaran de pagar-se de l'actual 5% a un 10%, malgrat que encara lluny del 21% que s'aplica normalment a l'electricitat, segons publica El País. Sumar volia mantenir les coses com fins ara i el PSOE era partidari d'anar recuperant els ingressos com exigeix Brussel·les i amb l'objectiu de complir l'obligació de rebaixar el dèficit fiscal al 3% aquest any.

Entre gener i juny, el cost de rebaixar 16 punts percentuals (del 21% al 5%) ha tingut un cost d'uns 500 milions d'euros -417 milions en els sis primers mesos i 514 fins al novembre-, segons les dades de l'Agència Tributària. Això implica que la recaptació de l'IVA amb un tipus del 5% equival a uns 160 milions d'euros en el cas de l'electricitat i uns 67 en el gas, que tornaran a ingressar les arques públiques. En total, Hisenda ha deixat de recaptar 728 milions d'euros per la reducció de l'IVA d'ambdós combustibles des del 21% al 5%. Tanmateix, es pot insistir que la recaptació està lligada al preu. Així, de gener a novembre de l'any passat, quan el preu de la llum va ser per al conjunt del període més del doble que el 2023, el cost de la rebaixa de 16 pp del tipus impositiu va suposar per a les arques públiques 1.351 milions només en l'electricitat, davant els 514 d'aquest any. La reducció impositiva de l'IVA va començar a aplicar-se l'octubre de 2022.

Altres impostos

Però el cost dels ajuts fiscals a l'electricitat no es limita a l'IVA: el govern espanyol ha reduït del 5,11% al 0,5% l'Impost Especial de l'electricitat, que abonen els consumidors, i suprimit el del valor de la producció elèctrica, que de normal s'aplica un 7% a les empreses. Segons explica El País, aquests dos impostos, com en el cas de l'IVA del gas, s'aniran recuperant gradualment al llarg del pròxim any, la qual cosa evitarà un increment abrupte de la inflació.

En el cas de l'impost especial de l'electricitat, l'impacte de la rebaixa ha suposat una minva d'uns 1.600 milions d'euros, ja que la recaptació del 0,5% ha generat uns ingressos fiscals de 177 milions d'euros. En cas d'haver-se aplicat el 5,11%, s'hauria elevat a uns 1.800 milions d'euros. Sobre l'impost del valor de la producció d'electricitat, l'Agència Tributària no aporta dades desagregades de la recaptació des de començament d'any, per la qual cosa no es pot saber quant suposaria recuperar els tipus usuals.

6.400 milions

El passat 2022, amb el preu de l'electricitat disparat en màxims històrics, la reducció de l'IVA (electricitat i gas), l'impost especial de l'electricitat i el del Valor de la Producció d'Electricitat van provocar un forat de 6.636 milions d'euros, especialment aquest últim -pel qual l'Agència Tributària va deixar d'ingressar 3.399 milions d'euros-; per l'Impost Especial uns altres 1.705 milions; per l'IVA de l'electricitat, 1.313 milions, i pel del gas, 219 milions. Tanmateix, aquestes xifres són anormalment inusuals, i l'impacte el 2023 serà entre un 50% i un 60% inferior al de 2022.

L'evolució del preu de l'electricitat i el gas ha patit forts vaivens des de la covid, amb un fort descens el 2020 i una recuperació a partir d'estiu de l'any següent; amb màxims històrics el 2022, i una reducció en el present 2023, tot i que encara, per sobre dels preus precovid. El 2019 -i anys anteriors-, l'impost especial de l'electricitat va recaptar entre 1.300 i 1.400 milions, depenent del preu de la llum i el del valor de la producció, entre 1.400 i 1500 milions d'euros. És a dir, entre 2.800 i 3.000 milions, mentre que en el present 2023, aportaran entre els dos tot just 185 milions d'euros. I, per l'IVA de l'electricitat, depenent del preu, entre 600 i 650 milions, si s'apliqués el 21%.