La gran banca nord-americana ha arrencat la temporada de resultats del tercer trimestre al país nord-americà. Entitats com Goldman Sachs o Bank of America (BofA) han publicat aquest dimarts els resultats corresponents al primer trimestre de 2023, període protagonitzat per una gran agitació financera als Estats Units, després del col·lapse de bancs com Silicon Valley Bank (SVB).

En un context econòmic complex, els comptes d'algunes de les firmes més rellevants reflecteixen la caiguda dels seus guanys a causa dels vaivens del mercat en els últims mesos, mentre que altres companyies financeres estan collint els fruits gràcies a les pujades dels tipus d'interès empreses per la Reserva Federal (Fed).

Goldman Sachs ha presentat aquest dimarts els números corresponents fins al mes de març, que reflecteixen una caiguda del benefici del 19,4% en comparació amb el mateix període de l'any anterior, fins a situar-se en 3.087 milions de dòlars. El total dels seus ingressos va ser de 12.224 milions de dòlars, la qual cosa suposa haver registrat un 5,5% menys.

"Els esdeveniments del primer trimestre van actuar com una altra prova d'estrès de la vida real, demostrant la resiliència de Goldman Sachs", ha assegurat el president i conseller delegat de Goldman, David Solomon. El descens dels guanys del banc d'inversió es deu principalment a la menor activitat dels mercats entre gener i març en comparació amb l'exercici anterior, així com al llast que ha suposat la venda parcial d'una cartera de préstecs Marcus.

Es tracta de préstecs especials per consolidar deutes, la venda d'una part i la transferència de la resta de la cartera dels quals ha suposat la pèrdua d'uns 470 milions de dòlars. No obstant això, l'operació ha estat compensada amb una reducció de les reserves per possibles impagaments de préstecs de 440 milions.

La banca d'inversió acusa les turbulències financeres

En qualsevol cas, els resultats de la companyia estan per sota de les estimacions dels analistes sobre l'impacte dels préstecs al consum, així com els resultats de la negociació de bons i gestió d'actius i patrimoni, que han estat més febles de l'esperat.

A diferència d'altres grans bancs nord-americans, l'activitat dels quals està més diversificada, Goldman Sachs obté la majoria dels seus ingressos de les activitats de Wall Street, principalment del comerç i la banca d'inversió. Una circumstància que ha pesat sobre el seu negoci en els últims mesos. Així, la banca d'inversió de Goldman Sachs va reduir els seus ingressos un 26%, a causa d'uns ingressos nets "significativament inferiors" en assessorament.

Circumstància que reflecteix un descens de les operacions de fusions i adquisicions registrades a tot el sector, i en subscripció de deute, com a conseqüència també d'un descens dels volums. A més, els seus ingressos per operacions de renda fixa van caure un 17% per una menor activitat en divises i matèries primeres, mentre que els generats per negociació d'accions van caure un 7%.

No és l'únic banc d'inversió que s'ha vist perjudicat pel context econòmic. El gegant BlackRock, la gestora d'actius més gran del món, va informar la setmana passada d'una caiguda del seu benefici del 19%, degut principalment a la reducció dels seus marges, la moderació mostrada als mercats per la crisi bancària i les tarifes de rendiment més baixes.

Laurence Fink, director executiu de la companyia, es va mostrar optimista i va assegurar que havien d'aprofitar les oportunitats, ja que "l'actual crisi de confiança en el sector bancari regional" suposarà una acceleració del creixement dels mercats.

Les pujades de tipus impulsen BofA, Citigroup i JP Morgan

L'altra cara de la moneda és la que representen entitats com Bank of America. La firma nord-americana ha publicat els seus resultats trimestrals aquest dimarts i els seus comptes reflecteixen un augment dels seus beneficis del 16% en comparació amb el mateix període de 2022. La companyia ha guanyat 7.656 milions de dòlars i ha aconseguit uns ingressos de 26.258 milions de dòlars, un 13% més, incloent els interessos nets, que van assolir els 14.448 milions de dòlars.

El principal motiu és l'impuls que ha rebut gràcies a les pujades dels tipus d'interès empreses en els últims mesos per la Fed per provar de reduir el nivell d'inflació als Estats Units. Referent a això, el director financer de l'entitat, Alastair Borthwick, ha destacat la solidesa dels resultats del trimestre amb un creixement dels ingressos per interessos nets "impulsats per tipus més alts" juntament amb el creixement dels préstecs.

No obstant això, l'entitat ha hagut de proveir 931 milions de dòlars per afrontar l'augment del risc de crèdit, una xifra molt superior als 30 milions de dòlars que va proveir en el mateix període de l'any passat. A més, También ha vist caure la xifra de dipòsits durant el primer trimestre, que es va situar en 1,910 bilions de dòlars, 19.900 milions de dòlars menys respecte de la mitjana dels dipòsits del trimestre anterior i de 162.000 milions de dòlars si es compara amb el primer trimestre de 2022.

En aquest costat també es troben altres grans firmes del sector financer nord-americà com Citigroup, que va incrementar els seus guanys en un 7% gràcies també a les alces en els tipus d'interès dels últims mesos. Una tendència que ratifiquen JPMorgan i Wells Fargo, havent superat també les expectatives del mercat disparant el seu benefici un 54% i un 34% respectivament, amb l'impuls de la política monetària de la Fed.

Tanmateix, també aquests grans bancs han hagut d'augmentar les seves provisions de manera significativa, davant dels últims esdeveniments al sector financer i pel temor a què l'economia acabi finalment entrant en recessió.