L'Agència Tributària exigirà, a partir de 2026, que totes les empreses i autònoms adaptin els seus sistemes informàtics de facturació a la nova normativa de lluita contra el frau fiscal, de manera que cada factura emesa generi un registre que no pugui ser modificat ni eliminat. A més, s'introduiran mesures anticorrupció que afecten, especialment, a les empreses que contractin amb l'administració pública. L'opinió pública considera que el frau fiscal s'ha disparat. Aquests són els criteris que han de tenir en compte empreses i autònoms pel que fa la facturació:

Per què cal modificar els sistemes informàtics de facturació?
Per adaptar-los a la llei de lluita contra el frau, que el 2021 va establir un reforç de la seguretat dels sistemes informàtics de facturació amb l'objectiu que, una vegada emesa una factura, ja no sigui possible ni esborrar-la ni canviar el seu contingut.

D'acord amb la nova normativa, els sistemes informàtics de facturació han d'incorporar mesures de seguretat i control perquè, en emetre cada factura, es creï un registre -amb el contingut de la mateixa factura i dades informàtiques- que quedi guardat sense possibilitat de modificació i un codi QR per facilitar la seva lectura.

A qui afecten les noves obligacions?

A tots els empresaris i professionals, siguin persones físiques o jurídiques, que utilitzin sistemes informàtics de facturació (és a dir, un programari que admet l'entrada d'informació, expedeix factures, les conserva i les processa), amb el que quedarien exempts tant les empreses i professionals que no emeten factures com aquells que les emeten en paper, sense utilitzar sistemes informàtics.

Tampoc no s'aplica als negocis adscrits al subministrament immediat d'informació (que ja remeten informació de facturació a l'Agència Tributària) ni als residents a País Basc i Navarra (que tenen els seus propis sistemes).

Quan entra en vigor?

Des del 29 de juliol, els productors de programari no poden oferir sistemes que no estiguin adaptats al nou reglament.

Per a empreses i professionals, l'obligació d'estar adaptats a la nova normativa comença l'1 de gener de 2026 per als qui tributin en l'impost de societats i l'1 de juliol per a la resta.

Com cal guardar els registres de facturació?

El reglament preveu dues possibilitats:

  • Modalitat amb verificació de factures o Verifactu: el sistema de facturació remet automàticament el registre de cada factura a l'Agència Tributària, que serà qui es responsabilitzi de la seva conservació i custodia.
  • Modalitat de factures no verificables o no Verifactu: el sistema de facturació ha d'emmagatzemar els registres de facturació garantint la seva integritat, conservació i traçabilitat, de les quals són responsables.

En el cas d'operadors petits que no necessitin disposar d'un sistema informàtic de facturació, podran accedir a un formulari gratuït a la seu electrònica de l'Agència Tributària per elaborar les seves factures que genera registres de tipus Verifactu.

Quina modalitat recomana l'Agència Tributària?

L'Agència Tributària recomana optar per la modalitat Verifactu perquè, en tenir accés a tots dades de facturació, ja no necessitarà requerir factures per fer comprovacions i pot oferir millors serveis d'assistència, per exemple per omplir els llibres registre. A més, s'eviten molts dels requisits de seguretat addicionals de la modalitat no Verifactu, com la signatura electrònica o el registre d'esdeveniments.

Què suposarà aquest canvi per a les empreses i professionals?

A efectes de facturació no canvia res, només hauran de substituir el seu actual programari de facturació per un d'adaptat a la nova normativa, que pot ser verificable o no verificable, i seran aquests proveïdors els que hauran de garantir que es compleix la llei.

Com es pot comprovar el registre de facturació?

Cada factura inclourà un codi QR des del qual es pot accedir a tota la informació del registre i amb el qual el client podrà, a més, saber si ja està enviada a l'Agència Tributària (verd), si no ho està perquè s'ha optat per la modalitat no Verifactu (groga) o si no és un registre de facturació (gris).

Hi ha sancions en cas d'incompliment?

Sí, tant per a proveïdors com per a usuaris. Els proveïdors que fabriquin, produeixin o comercialitzin sistemes informàtics no adaptats a la normativa s'arrisquen a una multa de 150.000 euros fixos per exercici i la tinença d'aquests sistemes està sancionada amb 50.000 euros per exercici.

El registre de facturació és el mateix que la factura electrònica?

No, es tracta de dues qüestions completament diferents, amb diferents terminis i objectius. La factura electrònica neix de la llei Crea y Crece amb l'objectiu de combatre la morositat, afectarà només certes operacions i la seva entrada en vigor està prevista per a 2027 o 2028, només per als qui facturin més de 8 milions d'euros.