Els màxims responsables de les polítiques monetàries mundials fan pinya entorn de Powell. Així, la presidenta del Banc Central Europeu (BCE), la francesa Christine Lagarde, ha sortit en defensa del seu homòleg nord-americà, el president de la Reserva Federal (Fed) dels EUA, Jerome Powell, davant dels durs atacs que està rebent del president del seu país, Donald Trump. Lagarde ha assenyalat que "si fos al seu lloc faria les coses iguals". I ho ha dit en la seva presència i en nom d'altres responsables de bancs centrals, presents aquest dimarts en un panell al fòrum anual a Sintra (Portugal) del BCE, juntament amb els presidents dels bancs centrals d'Anglaterra, el Japó i Corea del Sud.

Preguntat per la moderadora sobre si l'afectava la pressió de Trump, Powell va dir que està "molt centrat" en el seu treball. "És a dir, el que importa és utilitzar els nostres instruments per aconseguir els objectius que el Congrés ens ha marcat: màxima ocupació, estabilitat de preus, estabilitat financera, això és en el que estem centrats", va dir Powell.

Poc després, va intervenir en aquest panell Lagarde per assenyalar en nom seu i dels seus col·legues dels bancs d'Anglaterra, el Japó i Corea del Sud: "Crec que faríem exactament el mateix que el nostre company", va apuntar, amb referència a Powell. El president de la Fed ha estat blanc de crítiques de Trump perquè apliqui com més aviat millor baixades dels tipus d'interès. Tanmateix, malgrat les crítiques, fins i tot personals, Powell ha mantingut els tipus el 4,25 i 4,5% des de la reunió de gener, quan la Fed va trencar el cicle de baixades iniciat el setembre passat. No obstant això, la pressió de Trump perquè Powell els redueixi va començar ja abans d'iniciar el seu segon mandat presidencial el 20 de gener. Fins i tot abans de la seva reelecció el novembre de 2024.

Un dels moments àlgids en els atacs de l'inquilí de la Casa Blanca es va produir el 12 de juliol, quan va dir imbècil a Powell, encara que sense citar-lo: "Gastarem 600.000 milions de dòlars a l'any per culpa d'un imbècil que diu: 'No veig prou raons per baixar els tipus ara'", va declarar Trump en un esdeveniment en la Casa Blanca.

Trump va apuntar llavors que no li importaria que la Fed augmentés els tipus si hi hagués una pujada d'inflació, però va assegurar que els preus estan baixant. Trump ja havia instat diverses vegades a la Reserva Federal que retallés els tipus d'interès.

Efecte dels aranzels

Sobre els tipus d'interès, Powell ha assenyalat aquest dimarts a la ciutat portuguesa que encara no s'han vist gaire els efectes dels aranzels imposats per la Casa Blanca, mentre va assenyalar que el "prudent" és esperar a l'hora de decidir una alteració dels tipus d'interès. "Encara no hem vist gaire l'efecte dels aranzels i no esperàvem veure-ho en aquest moment. Sempre hem dit que el moment, la magnitud i la persistència de la inflació serien molt incerts, i això certament ha millorat", va remarcar Powell.

El responsable de la Fed ha agregat que estan "atents" i que esperen tenir "lectures més altes" durant l'estiu: "Però estem preparats per saber si pot ser a l'alça o a la baixa, o més tard o abans del que esperem", va subratllar. "El prudent és esperar i saber més i veure quins poden ser aquests efectes, i de nou, no han aparegut realment, per la qual cosa ara per ara estem esperant", va dir Powell.

En l'última reunió el juny del Comitè Federal de Mercat Obert (FOMC), la Fed va tornar a deixar sense canvis els tipus d'interès en el seu rang actual del 4,25 al 4,5% i va mantenir la possibilitat que per a final d'any hi hagi dos descensos.