El Govern de Catalunya treballa en una nova Llei de Turisme, "la que tenim és de fa 23 anys", ha recordat el conseller d'Empresa, Miquel Sàmper, que ajudi a "reordenar" el turisme. Anirà acompanyada d'un nou Pla Territorial i ambdós documents s'elaboraran amb l'ajut d'un grup de 6 experts que s'ha creat aquest dilluns per donar forma a un nou turisme més equilibrat amb l'entorn i que "coexisteixi amb els residents", ha dit Sàmper.
"Les conseqüències negatives del turisme les hem de convertir en positives. El turisme dona feina a 542.000 persones, hi ha 126.000 empreses i representa el 12% del PIB", ha dit Sàmper, que ha fet incís en algunes de les claus que han de tenir aquests nous fulls de ruta. La primera, "convertir la quantitat en valor i consciència". La segona, "que el resident sigui l'eix central del turisme". I la tercera, crear la figura del "resident temporal", que respecti la destinació on arriba i "prengui consciència que té els mateixos drets i deures".
Per abordar aquest repte, la Conselleria ha escollit sis experts i expertes, amb majoria de 4 dones, de l'àmbit universitari i institucional, i d'àmbits com la Geografia, el Dret, les Humanitats i l'Economia.
El doctor en geografia per la Universitat Rovira Virgili Salvador Anton Clavé ha escrit diferents assajos sobre les relacions entre el turisme i l'espai públic. Té un màster en Estudis Regionals, Urbans i Metropolitans per la UAB i és catedràtic de la Universitat d'Anàlisi Geogràfica Regional a la URV on és també Investigador Principal del Grup de Recerca en Anàlisi Territorial i Estudis Turístics. És també coordinador de l’àrea de turisme d'Eurecat i membre electe de l’Acadèmia Internacional per a l'Estudi del Turisme.
El funcionari i membre del PSOE Antoni Bernabé Garcia aportarà la seva experiència liderant organismes públics. Ha sigut director de Visit València (2015-2023); director General de l'Institut de Turisme d'Espanya (Turespaña, 2008-2012) i director general de l'Institut Turístic Valencià (1993-1995).
La professora d'Economia Aplicada a la Universitat de Barcelona Amèlia Díaz ha investigat sobre gestió hídrica i economia de l'aigua, economia del turisme, economia del medi ambient i hisenda pública, i ha sigut directora de l'Escola Superior d'Ensenyaments Universitaris de Gestió Hotelera de la UB. Conjuga, per tant, visió sobre la gestió del medi ambient i sobre l'optimització econòmica dels recursos turístics.
La doctora per la Universitat de Girona i Llicenciada en Humanitats per la UAB Núria Galí Espelt és actualment professora a la Facultat de Turisme de la UdG i h ha publicat diversos articles científics sobre la matèria i itineraris culturals.
Judith Gifreu i Font és professora titular de dret administratiu de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i ha sigut directora de l'Agència de l'Habitatge de Catalunya. Així doncs, pot tenir un pes tant pel seu coneixement del dret a l'hora d'elaborar la llei i el pla territorial, però també per la seva experiència en matèria d'habitatge i com fer coexistir els pisos residencials amb els allotjaments turístics.
La professora i investigadora del Departament de Geografia de la Universitat de Barcelona, Anna Torres, ha centrat la seva recerca en el turisme urbà, la sostenibilitat en la planificació i gestió de destinacions, i el desenvolupament d’indicadors de sostenibilitat turístic.