El Ministeri per a la Transformació Digital i de la Funció Pública ha plantejat aquest dilluns un nou model d'oposició per als aspirants a un lloc en l'Administració pública en els Grups A1 i A2, que inclou formació postobligatòria de dos anys i un examen per poder optar a la plaça. Així ho ha revelat la secretària d'Estat de Funció Pública, Clara Mapelli, juntament amb ministre Óscar López, durant la presentació del 'Consens per a una Administració Oberta', un document amb què es busca transformar digitalment l'Administració de l'Estat.

Amb aquest pla, Funció Pública vol adaptar els nous perfils d'ingrés a les noves professions que han sorgit, per la qual cosa s'impartirà una formació postobligatòria a través d'instituts i escoles de formació per la qual els aspirants hauran de superar un examen per poder accedir a la plaça, recull Europa Press.

Com han explicat des del Ministeri, amb el nou model es convocaran més places de les necessàries per a les oposicions dels grups A1 i A2 i, una vegada se superi la prova d'ingrés, els aspirants a aquests llocs de treball hauran de cursar una formació postobligatòria durant dos anys que finalitzarà amb un examen per obtenir la plaça.

Els grups A1 i A2 són els de més nivell i requereixen titulació universitària. Per poder entrar en el grup A1 es demana llicenciatura, grau, enginyeria, arquitectura o equivalent; mentre que el A2 exigeix una titulació universitària de grau o diplomatura, enginyeria tècnica, arquitectura tècnica o equivalent. Són per a llocs de més responsabilitat, com a inspectors, tècnics superiors o gestors.

Els aspirants que no aprovin l'examen rebran un títol pels estudis que han cursat que tindran reconeixement oficial. Aquest sistema només s'implantarà per als perfils que optin a una oposició en els Grups A1 i A2, mentre que per als grups C1 i C2 la formació es rebrà una vegada s'obtingui la plaça, és a dir, una vegada s'estigui en el lloc de treball. En la resta de categories d'oposició es mantindrà l'actual sistema d'oposicions.

Segons la secretària d'Estat, aquest model garantirà de manera "real" la igualtat d'oportunitats entre els perfils que ingressaran a un lloc públic en aquestes categories i permetrà superar l'antic model d'accés al funcionariat consistent en la taxa de reposició.

En aquest sentit, Mapelli ha assegurat que des del punt de vista quantitatiu, la taxa de reposició s'ha superat "amb escreix" i ha deixat de ser un problema per a l'Administració pública des del punt de vista de la planificació. Però des del punt de vista qualitatiu aquest nou sistema d'accés al funcionariat permetrà donar una via d'entrada a les noves professionals que han sorgit.

El nou model compleix amb Europa

Aquest nou sistema "ha estat consensuat, compleix el màxim rigor i els estàndards europeus, mentre està enllaçat al sistema de beques del Ministeri d'Educació" per garantir la igualtat d'oportunitats, segons Óscar López.

Es tracta d'un canvi en la "dimensió qualitativa", provant d'atreure i formar als millors perfils, ja que en la "dimensió quantitativa", ha dit el ministre, les ofertes públiques d'ocupació són superant la taxa de reposició.

En aquest nou model, els aspirants als cossos A1 i A2 hauran de realitzar un estudi de postgrau específic a les escoles de Funció Pública, que comptaran amb beques del Ministeri d'Educació i que seran "de màxim prestigi", i, una vegada finalitzat, els millors expedients optaran a la plaça pública.