El nutricionista Ismael Galancho, referent en l'àmbit de la salut i l'alimentació, va ser entrevistat al canal El Txoko de Idoate, on va parlar de les claus d'una dieta equilibrada i de la seva experiència assessorant esportistes d'elit com Leo Messi.
En la conversa, en Galancho va ser taxatiu: la base de la nostra alimentació ha d'estar en el menjar que ens dona la natura i que està poc processat. “Un pebrot és un pebrot. Una patata és una patata. El pollastre és pollastre. Els cigrons són cigrons. Aquests aliments són els que han de constituir la nostra base diària”, va recalcar.
Menjar real, no dietes miracle
L'expert va insistir que no existeix una “dieta universal” vàlida per a tothom, ja que cada persona té un context diferent. Tot i això, sí que hi ha un principi aplicable a la majoria: prioritzar aliments frescos i naturals per sobre d'ultraprocessats i modes passatgeres com la dieta keto, paleo o el dejuni prolongat.
“Avui dia vivim en una societat on el processament és inevitable i no passa res. Existeixen processats saludables, però sempre cal prioritzar allò menys processat possible”, va apuntar a l'entrevista.
Varietat i equilibri com a pilars
Un altre dels punts en què va posar èmfasi va ser la importància de la varietat. Segons Galancho, limitar grups sencers d'aliments —com fan algunes dietes restrictives— empobreix la microbiota intestinal i pot repercutir negativament en la salut.
“Com més variada sigui la dieta, millor funcionarà la nostra microbiota i, en conseqüència, la nostra salut”, va explicar.
La senzillesa com a guia
Lluny de fórmules miraculoses, Galancho proposa una pauta clara i senzilla:
-
Fruites, verdures, llegums, tubercles i llavors com a base.
-
Carns magres, peixos i ous com a complement.
-
Processats de qualitat (com oli d'oliva verge extra o conserves al natural) de manera ocasional.
“El més intel·ligent que podem fer és alimentar-nos amb el que ens ofereix la mare natura, i com menys processat, millor”, va concloure el nutricionista.