La tecnologia dels híbrids és sempre present. És el recurs a què recorren algunes companyies amb fam d'innovació: combinar dues propostes que funcionen. En l'actualitat es poden trobar diversos productes que busquen impactar el públic duent a terme aquesta premissa. No obstant això, a la majoria de casos aquesta classe de desenvolupaments tecnològics troben dificultats per assentar-se al mercat i alguns fracassen estrepitosament. En el cas dels telèfons intel·ligents, hi ha diverses propostes que han intentat aprofitar-se del fet que la majoria de les persones en portin un a la butxaca.

Ordinador portàtil i smartphone

En el seu ús diari, els smartphones formen una combinació aclaparadora de serveis en un. Es consideren microordinadors i, per això, algunes marques ho van tenir en compte a l'hora de voler innovar amb ells. Motorola va decidir el 2011 treure el LapDock, un híbrid entre ordinador portàtil i smartphone. Amb l'ús del Motorola Atrix, la idea consistia a navegar a través del telèfon utilitzant un portàtil. Les vendes d'aquest producte van ser baixes i la companyia va deixar de banda el projecte l'any següent. Amb la mateixa filosofia va néixer temps després NexDock, un ordinador portàtil que porta tot el que sol dur la resta, però amb la diferència de no portar processador. Aquesta tasca recau sobre un telèfon intel·ligent o tauleta que ha de ser connectat com cal al PC per funcionar com a motor. Alguns accessoris d'HP enfocats a aquesta funció híbrida o el projecte Superbook són exemples de l'intent de certes companyies per fer del nostre smartphone, el nostre ordinador.

Motorola

Amb més èxit i sense referència a l'smartphone, el concepte híbrid entre ordinador i tablet sí que ha tingut una acollida més important per part dels usuaris. Algunes marques destacades com HP, Asus, Huawei o Lenovo han llançat durant els últims anys ordinadors portàtils amb capacitat de convertir-se en tauletes, amb pantalla tàctil i les mateixes funcionalitats. Microsoft ha estat, en aquest assumpte, qui ha sabut marcar una tendència més gran davant dels seus competidors amb la Surface Pro 4, gràcies al seu disseny, potència i especificacions. Aquest tipus de dispositiu està fent la competència directa fins i tot als Macbook Pro i a altres ultralleugers del mercat de portàtils.

Càmera de fotos i smartphone

Malgrat que els telèfons intel·ligents porten amb ells una càmera de fotos, molts consumidors continuen reservant l'art de la fotografia a dispositius més capaços. En aquest sentit, el debat de si un smartphone pot ser millor càmera de fotos que una de digital s'intenta concloure per part de companyies com Kodak o Panasonic. Ambdues ja han tret models al mercat que combinen un telèfon Android amb una càmera digital. La Kodak 'Ektra' o el més antic Lumix CM1 de Panasonic han estat dos intents d'atreure aquests usuaris que volen disposar d'un telèfon intel·ligent a l'alçada, al seu torn, que els brindi de grans possibilitats al camp de la fotografia. Per la seva part, un pes pesant de la telefonia mòbil com Samsung també va fer el pas cap a la hibridació smartphone-càmera de fotos amb els Galaxy Zoom. No obstant això, es tracta d'un producte pensat per a un mercat de nínxol, en què el públic casual i majoritari no s'interessa massa.

Kodak

Rellotges i smartphones

Els rellotges intel·ligents suposen, probablement, la hibridació més original respecte a l'smartphone. Per a les grans firmes del sector suposava la manera més revolucionària de sentir-nos més connectats i propers que mai a la tecnologia i a la xarxa. No obstant això, el seu impacte ha estat molt més esmorteït del que potser esperaven. Segons IDC, les vendes d'aquests dispositius han caigut un 51% en el tercer trimestre del 2016 respecte al mateix període de l'any anterior. Els nombres no deixen lloc a dubtes: el concepte no cala i, per a la majoria, continua sent més útil treure el seu mòbil de la butxaca i consultar-lo que fer-ho des del seu smartwatch.

Tot i això, el mercat de la telefonia mòbil no sembla voler llançar la tovallola en aquest assumpte. Prova d'això és el projecte de crear smartphones capaços d'enrotllar-se al canell com si es tractés d'un braçalet o rellotge. Lenovo o Moxi han estat algunes de les primeres a atrevir-se a mostrar els seus projectes en fase de desenvolupament. Després d'aquest primer cop d'ull, el CEO de Samsung als Estats Units no va trigar a revelar que la marca sud-coreana també es troba treballant en prototips similars.