També Portugal: si a començaments d'aquest mes era l'Agència Espanyola de Protecció de Dades la que interrompia de forma cautelar les activitats de Worldcoin, ara a Portugal acaba de passar el mateix: en aquest cas, la decisió l'ha pres el CNPD, l'organisme que exerceix al país veí les mateixes funcions que l'AEPD.

cues|coles iris (RAC1)
 

Menors pel mig

La CNPD considera, igual que la nostra AEPD aquí, que l'escaneig massiu de l'iris de particulars a canvi de recompenses en criptomonedes és una pràctica que posa en perill els drets de protecció de dades de la ciutadania portuguesa. A més en el cas portuguès, la CNPD (Comissió Nacional de Protecció de Dades) té constància que Worldcoin hauria escanejat l'iris a diversos menors sense autorització dels seus pares o tutors.

Hi haurà denúncies?

En el cas d'Espanya, Sam Altman va anunciar demandes contra l'AEPD i, de fet, va arribar a presentar-les davant de la Sala Contenciosa Administrativa del Tribunal Superior de Justícia d'Espanya, segons Reuters, però en el cas portuguès el que fos fundador de OpenAI no s'ha pronunciat en idèntica manera. Al final, tot indica que la resposta la donaran els tribunals. Darrere de l'escaneig massiu d'iris de particulars hi ha, o això diu Worldcoin, només finalitats altruistes. Volen, i així ho diuen al seu web, crear una base de dades d'iris humans amb l'objectiu de construir alguna cosa tal que "un sistema financer més just". Sigui certa o no tal afirmació, l'indiscutible és que l'empresa del creador de OpenAI ofereix compensacions econòmiques en criptomonedes als qui es presten als seus manejos. Els seus clients –caldria veure si ho són, perquè de moment no reben bé o cap servei i, en lloc de realitzar pagaments, els reben- mantindrien "en tot moment" el control de les seves dades, però en l'AEPD no ho tenen tan clar. Per això, a finals de febrer van activar una investigació que va desembocar en una decisió: l'activitat de Worldcoin a Espanya s'interromp de manera cautelar i, a Portugal, també. L'iris, convé recordar-ho, és tan o més intransferible que l'empremta dactilar i, si una empresa acumula escanejos de particulars i paga per ells, és perquè vol fer alguna cosa amb els mateixos". Worldcoin jura i perjura que el seu únic objectiu és "crear una forma d'identificació única i segura", però res no impedeix que aquests iris escanejats puguin servir, per exemple, per fonamentar i dissenyar campanyes de màrqueting personalitzat. A Worldcoin, sembla diners tenen de sobres i, per això, plantegen querellar-se contra l'AEPD ja que ells consideren estar complint "totalment" les lleis i regulacions vinculades a les dades biomètriques. Veurem; però, si és possible, millor amb un iris no escanejat