De moment només viu de manera permanent a sis comarques catalanes (Alt Empordà, Garrotxa, Baix Empordà, Pla de l’Estany, La Selva i Gironès; però ja genera problemes. El coipú, un parent dels castors originari de Sudamèrica conegut aquí també com a rata nútria, genera també problemes a la pagesia. Per evitar-los, la Generalitat ha activat un pla de control. A diferència dels conills, el coipú és una espècie invasora que, a més de generar problemes greus als agricultors, afecta de manera negativa a les espècies autòctones. Des de la Generalitat, només a Girona, ja se n’han capturat des del gener del 2023 1.548 exemplars. La xifra és un 516% superior a la del 2022. Aquest volum de captures ha permès reduir en les comarques afectades la població en més d’un 70%.

coipú
 

Brigades específiques

La posada en marxa d’aquest Pla, impulsat pel Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, ha implicat l’entrada en servei durant tot l’any de dues brigades específiques de control de coipú, amb tres persones i dos vehicles tot terreny, que reben el suport de dues brigades més destinades al control d’espècies exòtiques invasores en general. També s’ha comptat amb la participació del Cos d’Agents Rurals en operacions especials, i s’ha obert l’operatiu als agents del territori, com ara ajuntaments, consorcis gestors d’espais d’interès naturals, organitzacions agràries o entitats, entre d’altres, als quals s’ha facilitat formació i materials de prevenció i captura.

També, en el marc del Pla, s’ha recopilat tota la informació prèvia existent sobre l’espècie a Catalunya i la generada durant el 2023 amb la qual s’han elaborat els protocols d’actuació i de priorització, i també s’ha fet una planificació de forma adaptativa de les zones i èpoques d’actuació per al control de l’espècie, a partir d’una cartografia de les accions i de la creació d’una base de dades amb tota la informació passada i d’informació generada. De la mateixa manera, s’ha establert un seguiment demogràfic i sanitari de les poblacions de coipú en col·laboració amb l’IRTA i la Facultat de Veterinària (UAB).

f.elconfidencial.com original 6a7 300 8c2 6a73008c292ff6986239ec6a094e21d0
 

Des del 2010

El Pla de control del coipú és la resposta a la detecció d’un increment notable de les poblacions d’aquesta espècie des que l’any 2010 se’n van identificar els primers exemplars. Els anys 2021 i 2022, el coipú va produir danys severs als camps d’arròs del Baix Empordà i en la vegetació natural del Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà, del Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter, i a l’Espai Natural de l’Estany de Banyoles. Durant el 2022, es van capturar 332 rosegadors d’aquesta espècie a Catalunya, tots a les comarques de Girona.

El coipú és un rosegador originari de Sud-amèrica que viu en zones humides amb vegetació aquàtica i pastures, i que pot generar impactes considerables a l’agricultura i als ecosistemes. És un rosegador -com ara rates, talpons i lirons- de talla gran, que pot assolir més de 8 quilos de pes. Per evitar la proliferació d’aquesta espècie, el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural també demana la col·laboració de tota la ciutadania, ja sigui informant de la seva presència a ajuntaments, agents rurals o al propi departament o bé no donant-los de menjar.