Un vídeo manipulat amb intel·ligència artificial del fundador de Facebook, Mark Zuckerberg, va aparèixer a Instagram, una de les seves plataformes, que va dir que no té intenció de censurar-ho, segons van informar dimarts mitjans nord-americans. "Imagina això per un segon: un home, amb un control total de dades robades de milers de milions de persones, tots els seus secrets, les seves vides, els seus futurs," afirma de forma manipulada Zuckerberg, en una aparent descripció de la seva persona.

El vídeo va ser creat per l'empresa emergent israeliana Canny AI, i pels artistes Bill Posters i Daniel Howe suposadament per a un projecte artístic anomenat Spectrum que es va exhibir al festival de cinema documental britànic Sheffield Doc/Fest. Al costat de de Zuckerberg, també van presentar vídeos d'aquest tipus del president dels EUA, Donald Trump, de l'actor nord-americà Morgan Freeman, de la celebritat Kim Kardashian o de l'artista sèrbia Marina Abramovic.

Deepfake

A aquests vídeos manipulats se'ls coneix com a deepfake per les tècniques d'intel·ligència artificial que s'utilitzen per desenvolupar-los amb resultat extremadament realista. El mes passat, Facebook no va voler eliminar de la seva plataforma un d'aquests vídeos ultrafalsos de la presidenta de la Cambra Baixa dels EUA, Nancy Pelosi, encara que va assegurar que li baixaria la qualificació perquè aparegués a menys usuaris.

Pelosi, en aquell moment, va dir a una emissora californiana que el fet de "no eliminar una cosa que saben que és falsa demostra que (Facebook) estava disposat a facilitar la ingerència russa" en les eleccions a la Casa Blanca que va guanyar Trump el 2016. Davant de la disjuntiva de què fer amb el vídeo ultrafals de Zuckerberg, un portaveu d'Instagram va assegurar a mitjans nord-americans que tampoc no tenien intenció d'eliminar-lo.

"Tractarem aquest contingut de la mateixa manera que tractem tota la desinformació a Instagram. Si tercers el marquen com fals, el filtrarem de les plataformes de recomanació d'Instagram com Explore o les pàgines d'etiquetes", va dir.

Facebook ha viscut els últims anys immersa en escàndols de privacitat i de propagació d'informació falsa. Un d'ells, el de Cambridge Analytica, va forçar l'any passat Zuckerberg a comparèixer davant del Congrés dels Estats Units i l'Eurocambra. L'empresa Cambridge Analytica va utilitzar dades de Facebook per elaborar perfils psicològics de votants que suposadament van vendre, entre d'altres, a la campanya de Trump durant les eleccions de 2016.