La lluita contra la violència contra les dones és una prioritat en la nostra societat. Tanmateix, sovint, quan surten casos d’agressions a la llum, entre el tumult de titulars i comentaris, es col·loca la víctima a primera línia. En molts casos el debat se centra en detalls sensacionalistes de la vida personal i experiències de l’agredida i es qüestiona el seu comportament, sotmetent-la a una revisió pública de la seva intimitat. Aquest enfocament contribueix a revictimar la persona agredida i a perpetuar la cultura de la culpabilització, mentre l'agressor, massa sovint, roman a l’obra.

Per aquest motiu, és urgent que tant la societat com la justícia girin el focus cap a l’agressor per lluitar contra aquesta xacra. D’aquesta manera, responsabilitzant els veritables i únics culpables i oferint suport a les víctimes, podem avançar cap a una societat més justa, segura i igualitària per a tothom. En aquest context, els Mossos d’Esquadra han anunciat un pas ferm cap a l'erradicació de les violències sexuals amb una nova estratègia focalitzada en els agressors. Amb la creació de l'Àrea Central de Violències Sexuals de la Divisió d'Investigació Criminal (DIC), aquesta unitat reforça i expandeix el model de lluita iniciat el setembre de 2020 amb la posada en marxa de la Unitat Central d'Atenció a les Supervivents (UCAS) i el Gabinet de Violències Sexuals.

Dins d'aquesta nova estructura, es destinarà una Unitat Central d'Intel·ligència per controlar i supervisar, a requeriment de la Fiscalia, els individus condemnats per delictes sexuals amb un alt risc de reincidència, així com aquells que estan subjectes a Ordres Europees de Detenció i altres mesures judicials. A més, una de les principals apostes d'aquesta iniciativa és l'establiment d'un sistema d'intel·ligència policial centrat en els agressors. L'objectiu és generar perfils d'autors de delictes sexuals que permetin dissenyar noves estratègies de seguretat en l'àmbit de les violències sexuals, amb la finalitat de prevenir aquests actes criminals i protegir la ciutadania.

Tal com han explicat el conseller d’Interior Joan Ignasi Elena i la portaveu del cos, la inspectora Montserrat Escudé, la creació de la Unitat d’Intel·ligència de Violències Sexuals és la nova aposta de la policia catalana en l’organització de la nova Àrea Central de Violències Sexuals, l’àrea en la qual s’ha transformat l’antiga Unitat Central d’Agressions Sexuals (UCAS) amb la nova organització de la Divisió d’Investigació Criminal.  El nou decret d’estructura, aprovat per modernitzar l’organització policial, amb l’objectiu de posar al dia els Mossos, es va dotar de més força aquesta unitat, molt important i que es dedica a la guerra contra les agressions sexuals múltiples o d’autor desconegut. La UCAS s’ha convertit en l’Àrea Central de Violències Sexuals i d’aquesta àrea hi penjaran tres unitats centrals, dues d’investigació, especialitzades en diverses tipologies, i una tercera, la que s’ha presentat avui, la d’intel·ligència. 

Mossos vigilen una vintena d'homes amb risc alt de reincidència

El conseller i la portaveu del cos han explicat que aquesta nova unitat central treballarà amb un sistema millorat per captar, recopilar i tractar les dades relacionades amb les agressions sexuals. L'objectiu és seguir desenvolupant el coneixement sobre aquest fenomen delictiu i millorar l'eficiència i l'efectivitat de les investigacions, la prevenció del delicte, l'acompanyament de les víctimes i el control dels autors.

Una de les principals tasques d'aquesta unitat pionera en la investigació d'aquest tipus de delictes serà la creació de perfils de possibles autors d'aquestes agressions. Aquests perfils es basaran en característiques físiques, psicològiques o preferències victimològiques, tant de persones ja identificades en casos anteriors com de persones no identificades. Aquesta unitat tindrà la capacitat de controlar els autors amb major risc de reincidència i vigilar aquells que reuneixin les característiques per ser considerats agressors serials, així com seguir el seu moviment pel territori català. Amb això, s'espera millorar substancialment la lluita contra aquests delictes i proporcionar una major protecció a la societat.

Segons les dades actuals en possessió dels Mossos d'Esquadra, hi ha aproximadament un miler de persones, principalment homes, que es troben en llibertat i tenen un perfil que indica un alt risc de reincidència. D'aquest grup, es coneix que hi ha 18 condemnats amb un alt risc de reincidència, sobre els quals la Fiscalia ha ordenat una vigilància per part de la policia catalana. També s'han registrat 38 comunicacions sobre l'arribada de delinqüents sexuals a Catalunya i, a més, hi ha 937 condemnats o imputats amb mesures judicials pendents de judici per evitar que tornin a cometre delictes d'aquest tipus. La nova unitat creada tindrà la responsabilitat de perseguir aquest miler de potencials agressors amb l'objectiu de protegir les víctimes, segons ha assegurat la portaveu Escudé.

Aquesta nova unitat central representa una evolució i millora de les estratègies que la Unitat Central d'Agressions Sexuals (UCAS) dels Mossos d'Esquadra ha emprat en la lluita contra els agressors sexuals en els últims anys. El Departament d'Interior ha subratllat que la policia catalana segueix un enfocament centrar en la víctima, prioritzant l'acompanyament i la protecció d'aquesta durant tot el procés d'investigació d'aquests casos. La creació de la UCAS el 18 de setembre de 2020 va marcar l'inici d'un model d'intervenció enfocat en la investigació dels delictes sexuals amb autors desconeguts, delinqüents sexuals en sèrie, fets comesos per més d'un autor i, d'una manera més global, el coneixement profund del fenomen de les violències sexuals a Catalunya.

“La por ha canviat de bàndol”

Més enllà d’aquest nou enfocament de la lluita contra les agressions sexuals, aprofundint en la intel·ligència policial, com marca de la casa de la nova Prefectura que lidera el comissari en cap Eduard Sallent, la policia catalana també ha presentat avui una nova campanya en aquesta línia, de missatge contundent.