Un estudi impulsat pel centre d'immersió Sotamar de Cadaqués ha trobat 63 taurons blaus (tintoreres) en les 54 sortides que ha realitzat entre abril i setembre de 2022 al Cap de Creus. La majoria dels exemplars localitzats són joves i tenen unes dimensions d'entre 100 i 150 centímetres. Tot i que també han trobat tintoreres acabades de néixer. La troballa, que coincideix amb l'època de cria, convida a pensar que el Cap de Creus podria ser una localització idònia per al naixement d'exemplars d'aquesta espècie en perill crític d'extinció al Mediterrani.


Durant aquest temps de recerca, han arribat a trobar exemplars de fins a 2,5 metres i d'entre 35 i 40 centímetres. Però el més sorprenent de tot plegat és la constatació que el Cap de Creus és un punt on es poden trobar molts exemplars d'aquesta espècie joves i nadons (de talles entre els 100 i els 150 cm). "Això és molt interessant perquè coincideix amb l'època de reproducció. Per tant, voldria dir que donen a llum aquí, que és una zona de naixement", subratlla el director tècnic de Sotamar, Jordi Riera.

Tintorera / ACN
Foto: ACN / Adrián Martín

D'altra banda, Riera explica que la tintorera és una espècie en perill crític d'extinció al mar Mediterrani. "Tot i que era molt abundant als tres oceans del món, la sobrepesca ha fet minvar la població arreu", assenyala. "El sobreesforç pesquer a què ha estat sotmès ha provocat una davallada en l'últim segle de l'ordre del 97%", explica. És per això, explica, que el fet que hagin trobat una zona de creixement d'aquesta és molt important.

03 tintorera / ACN
Foto: ACN / Jordi Riera

Una investigació d'una importància cabdal pel medi marí mediterrani

Al seu torn, el director del Parc Natural del Cap de Creus, Pons Feliu, remarca la importància d'aquesta investigació perquè, alhora, es converteix en un exponent del valor que té el medi marí del Cap de Creus. "És un medi sovint ignorat i desconegut, però estudis com aquest ens hi aproximen i aporten informació molt valuosa", comenta.

04 tintorera / ACN
Foto: ACN / Jordi Riera

Feliu també explica que fins ara hi havia dades de molts grups animals com els cetacis, els rorquals i els ocells marins, però dels taurons no hi havia informació. "Tot i que són molt temuts són espècies molt valuoses per a l'ecosistema i, a més, estan en regressió no només al Mediterrani sinó arreu del món", afegeix.
 


Desmitificar els taurons

Finalment, Riera recalca què caldria "desmitificar" els taurons. "Són depredadors, però no són més perillosos que molts altres animals. Si mirem les estadístiques d'accidents mortals produïts per taurons al cap de l'any, la mitjana se situa en uns 10 a nivell mundial. Són dades, per exemple, molt inferiors a les d'altres espècies com els gossos, que tenen de mitjana uns 25.000 accidents l'any", comenta.