El 77% dels espanyols considera que el seu habitatge té algun accés vulnerable, segons conclou la segona edició de l'informe de l'Observatori Securitas Direct, 'La seguretat a les llars|cases espanyoles', dedicat a aprofundir sobre la seguretat de primeres i segones residències a Espanya.

Amb aquest estudi, la companyia de protecció de persones, llars i petits negocis continua oferint dades sobre la percepció de la seguretat dels habitatges, tipologia d'immobles que pateixen més intrusions, el modus operandi i horaris dels lladres, així com les mesures de seguretat més fetes servir a les llars espanyoles.

Segons el document, al 93% dels espanyols els preocupa la seguretat del seu habitatge, dos punts percentuals més que el 2023 (91%). Els robatoris són el principal factor de preocupació en la societat, com així ho afirmen més del 71% dels enquestats; el segueixen els incendis o inundacions com a segona preocupació més gran (54%), creixent en 17 punts respecte a l'any passat quan ocupaven la tercera posició; i els segueix l'ocupació, que es manté en el top 3 de preocupacions (48%).

En menor mesura preocupen les incidències que puguin ocórrer a la llar, com les emergències sanitàries, que se situen en quarta posició (43%). Al contrari, només el 7% dels enquestats declara no sentir cap preocupació en relació amb la protecció del seu habitatge.

Xalets, adossats i apartaments

Quant a la tipologia d'habitatge, els xalets o viles independents són les que més robatoris pateixen segons l'estudi, un 50% més que els apariats i un 96% més que els apartaments. Dins dels apartaments, els pisos ubicats en planta baixa són un 30% més propensos a patir robatoris o intrusions que els àtics, i tenen un 77% més de probabilitats de robatori que la resta de les plantes de l'edifici. Per la seva part, els àtics tenen un 37% més de probabilitats de ser objecte de robatori que la resta de les plantes.

Tanmateix, si s'analitza aquest factor des del punt de vista de l'ús de l'habitatge, veiem com, en línia amb les dades donades per l'anterior edició de l'informe, les segones residències tenen gairebé el doble de possibilitats de patir una intrusió davant les primeres residències. Això es deu que romanen buides per períodes més llargs de temps.

La segona edició de l'estudi de l'Observatori Securitas Direct també revela un increment de la preocupació dels espanyols pels punts vulnerables del domicili, que creix fins i tot més del 77%. En aquesta anàlisi, a més, la companyia exposa els riscos més grans d'intrusió en funció del tipus d'habitatge.

En aquest sentit, l'informe exposa que els xalets tenen gairebé el doble de probabilitats de patir un robatori que un apartament. Tanmateix, més del 30% dels propietaris del primer tipus d'immoble consideren que no tenen cap punt vulnerable, xifra que descendeix al 21% en el cas dels apartaments. El que indica la baixa correlació existent entre el risc real i la percepció del risc dels propietaris de xalets o viles.

Destaca també, i molt per sobre de qualsevol altre accés, que la porta d'entrada és el punt que més inquieta (41%), més del doble que altres zones de la casa com la terrassa (18%), el pati (17%), el balcó (16%) o la porta del garatge (15%). Una preocupació justificada ja que, d'acord amb l'informe, el 80% dels robatoris o intrusions es produeixen a través de la porta principal.

En canvi, les finestres són l'accés que menys preocupa en el cas de xalets i adossats, mentre que, en el cas dels pisos, preocupen menys les escales d'emergències. A nivell general, l'accés per aquestes inquieta el 12% dels enquestats.

Protecció

Aquestes preocupacions es reflecteixen també en la protecció de la casa elegida pels espanyols, ja que un 84% dels casos afirma comptar amb almenys una mesurada (27 punts percentuals més que el 2023, quan el 57% comptava amb alguna mesura). En general, s'observa que les tres mesures més utilitzades són elements que solen ser presents als habitatges. I és que, en línia amb els resultats de l'any passat, la mesura de seguretat més utilitzada per la societat espanyola són les portes blindades. Més de la meitat de la població indica comptar-hi per protegir les seves llars (51%).

Tanmateix, destaca l'increment a la instal·lació de sistemes d'alarma connectats a una Central Receptora d'Alarmes (CRA), que s'ha incrementat en 5 punts percentuals respecte a 2023. I, en relació amb l'ús de les esmentades alarmes, preval la finalitat d'evitar robatoris com a principal motiu de contractació (86%). En canvi, només un 16% dels espanyols indica no tenir cap mesura de seguretat instal·lada a la seva casa durant tot l'any (un punt menys que el 2023).