La Fundació Jiménez Díaz s'ha convertit en el primer hospital d'alta complexitat 'Carboni Neutral' d'Espanya en compensar al 100% la seva empremta de carboni el 2023.

Ha comptat per a això amb la companyia CO2 Revolution -certificada pel Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic del Govern d'Espanya-, que ha comprovat i verificat les emissions de gasos amb efecte d'hivernacle que allibera a l'atmosfera el centre madrileny d'alta complexitat durant el desenvolupament de la seva activitat productiva. Posteriorment, l'hospital ha procedit a la compensació de les mateixes mitjançant la reforestació de dues grans àrees de muntanya desarborada a Quireza i Vilar, en el municipi de Cerdedo-Cotobade, a Pontevedra.

Tal com destaca el doctor Javier Arcos, gerent i director mèdic de l'Hospital Universitari Fundació Jiménez Díaz, "convertir-nos el 2023 en 'Carboni Neutral' compensant la totalitat de les nostres emissions mentre promovem la conservació de la naturalesa i millorem la biodiversitat és un pas més que ratifica el nostre compromís amb la societat i amb el planeta". "Tot això sense renunciar als nostres elevats estàndards de qualitat assistencial, sinó al contrari, ampliant-los en l'àmbit de la responsabilitat ambiental. Perquè des de la Fundació Jiménez Díaz entenem que cuidar-se del medi ambient és cuidar-se de les persones", afegeix.

Per obtenir l'empremta de l'hospital ha estat necessari calcular les emissions, directes i indirectes, que genera cada departament fins a estimar un volum de 9.518 tones anuals de CO2 equivalent (CO2e); un càlcul que ha dut a terme la CO2 Revolution. Una vegada verificada aquesta xifra, i atenent la qualitat dels arbres de captar el CO2 de l'atmosfera, s'han dut a terme les reforestacions a la província de Pontevedra per aconseguir que aquestes recuperin la seva capacitat d'actuar com embornals de carboni i contribueixin de manera directa a la mitigació del canvi climàtic.

La primera zona d'actuació es troba al paratge de Quireza, en el municipi de Cerdedo-Cotobade. Es tracta d'una muntanya incendiada que va perdre la seva coberta forestal arbòria, i on no s'ha produït una regeneració natural de l'arbratge. La intervenció ha consistit en la restauració del bosc autòcton per tornar-lo al seu estat original. La superfície reforestada assoleix les 16,6 ha, per a les que s'han fet servir predominantment coníferes (combinades amb altres espècies).

La segona intervenció s'ha centrat en l'espai natural de Vilar, en el mateix municipi, i consisteix en la forestació d'una muntanya desarborada, combinada amb pastures arbustives i zones de matoll, on s'ha creat un resplendent bosc atlàntic de 26,8 ha format per cedres, bedolls, salzes i altres espècies adaptades al terreny, totes elles autòctones. En ambdues actuacions s'ha utilitzat planta forestal amb certificat i passaport biosanitari.

Aquesta nova fita se suma al compromís mediambiental de la Fundació Jiménez Díaz que, des de 2021, desenvolupa el programa MAS+ (Medi Ambient i Salut), un ambiciós pla d'acció transversal amb què assumeix la responsabilitat de reduir les seves emissions a través de diferents accions que van des de la promoció d'unes pràctiques mèdiques més sostenibles fins a afavorir el transport sostenible. "Estem duent a terme una gestió ambientalment responsable dels residus basada en la reducció, el reciclatge i la reutilització dels diferents materials. Hem aconseguit millorar l'eficiència energètica dels nostres equipaments, i mantenim la nostra ferma aposta per la investigació, la digitalització i la innovació en l'assistència mèdica," detalla el doctor Arcos.