Més de 400 experts en el VIH nacionals i internacionals es reuneixen aquest cap de setmana a Madrid amb motiu de la celebració de la VI edició d'HIBIC (Fites en Investigació Bàsica i Clínica en VIH/SIDA), organitzada per Gilead Sciences, per analitzar les fites més rellevants publicades el 2019 en el VIH, quant a investigació bàsica, epidemiologia i salut pública i ciència clínica.

Aquesta reunió, que ha congregat més de 2.500 assistents des de la seva creació, i on han participat els experts més importants en el camp del VIH a nivell mundial, s'ha convertit en un punt de trobada on compartir informació i experiències sobre els últims avenços en el VIH. Tot això, sumat a la qualitat dels ponents i assistents, el situa com un dels congressos de referència al nostre país sobre la infecció.

L'edició d'aquest any ha estat coordinada per José Alcamí, del Centre Nacional de Microbiologia de l'Institut de Salut Carles III de Madrid; Santiago Moreno, de l'Hospital Universitari Ramón i Cajal de Madrid; José Ramón Arribas, de l'Hospital Universitari de La Paz de Madrid; i Josep María Llibre, de l'Hospital Universitari Germans Trias i Pujol de Badalona.

"En aquesta sisena edició, HIBIC posa de manifest l'aposta per la innovació i la formació mèdica continuada de Gilead, un fòrum on debatre directament amb els autors de les publicacions més rellevants de l'últim any. En aquests més de 30 anys, la companyia s'ha centrat en el desenvolupament de fàrmacs antiretrovirals per tractar la infecció pel VIH, que ha passat de ser una malaltia debilitant i mortal a una malaltia crònica. Tenim un objectiu clar, aconseguir transformar la cura dels pacients per millorar la seva qualitat de vida," ha indicat María Río, vicepresidenta i directora general de Gilead España.

Ciència bàsica

En la sessió sobre ciència bàsica, coordinada per José Alcamí, s'abordarà com "els dos grans desafiaments que tenim a nivell global en el VIH són l'obtenció d'una vacuna preventiva i la curació. Respecte al primer punt, estem fent grans progressos per aconseguir nous prototips de vacunes. Quant a la curació, els resultats són molt modestos, encara que s'estan desenvolupant assajos amb nous fàrmacs."

En la reunió, Richard Koup, del National Institute of Allergy and Infectious Diseases de Maryland, explicarà l'ús d'anticossos com a prevenció i tractament de la infecció pel VIH i Bette Korber, de Los Alamos National Laboratory de Califòrnia, els abordatges bioinformàtics avançats per al disseny de noves vacunes davant el VIH. A més, en aquesta sessió, Marcus Altfeld, de l'Heinrich Pette Institute d'Hamburg, incidirà en la descripció de nous mecanismes de resposta immune davant el VIH intervingut per cèl·lules NK efectores i Asier Saez-Cirión, de l'Institut Pasteur, exposarà el paper del metabolisme cel·lular en la infecció i resposta davant el VIH.

A més dels temes abordats en HIBIC, en paraules d'Alcamí, "continuem aprenent i descobrint nous aspectes del cicle del VIH. Un d'ells és el coneixement dels mecanismes d'integració del virus en el nostre ADN i, especialment, com els factors cel·lulars dirigeixen la integració del VIH a determinades zones del genoma. Aquesta integració pot ancorar el virus en regions mortes, els anomenats deserts gènics, que el condemnaran a la latència. Tanmateix, si el VIH -com succeeix- s'integra a zones "actives" dels nostres gens, en llocs de l'ADN que es transcriuen als limfòcits CD4, llavors el virus es replicarà de manera paral·lela a l'activació cel·lular".

Aquest és un dels aspectes més fascinants trobats en els últims anys, però, a més, "un altre factor que destacaria en el context de futures avingudes d'investigació és l'estudi de la senescència o procés d'envelliment cel·lular produït per la infecció el VIH. No coneixem amb precisió els mecanismes moleculars d'aquest envelliment immunològic precoç que té conseqüències en el desenvolupament d'altres patologies en aquests pacients, però és un tema de futur que progressarà molt ràpidament", ha apuntat el doctor Alcamí.

Epidemologia

Amb relació als avenços en l'àrea de l'epidemiologia, coordinada per Santiago Moreno, s'han seleccionat tres treballs orientats a conèixer com controlar la infecció pel VIH per aconseguir frenar l'epidèmia.

Un d'ells és el d'Alison Rodger, de la University College London, que va publicar els estudis PARTNER. En el seu treball s'explica com una persona amb càrrega viral indetectable no transmet el virus ni en relacions d'homes que tenen sexe amb homes ni entre homes i dones heterosexuals. És un estudi molt ampli que es quedarà com a històric i que demostra que, independentment de la pràctica sexual o de si hi ha malalties de transmissió sexual o no, la transmissió és zero. Tanmateix, i segons les fitxes tècniques dels antiretrovirals, podria existir una possibilitat residual de transmissió.

Per la seva part, Catriona Waitt, de la University of Liverpool, presentarà la seva investigació sobre l'absència de transmissió del virus entre mares i fills via lactància en dones amb càrrega viral indetectable. En l'actualitat, és una pràctica que no està recomanada ja que, encara que el VIH si es transmet durant l'embaràs i/o el part, no hi ha prou evidència científica respecte a la lactància materna.

Finalment, Kate Mitchel, de l'Imperial College London, ha estudiat en quins aspectes cal incidir per aconseguir una reducció significativa de nous casos d'infecció pel VIH. A partir del seu article, es podrà discutir què hauríem de fer i prioritzar a Espanya per controlar l'epidèmia.

Ciència clínica

La part de ciència clínica, coordinada per Ramón Arribas, estarà centrada en la relació entre la profilaxi preexposició (PREP) i les infeccions de transmissió sexual (ITS). "Hi ha un gran interès en les consultes clíniques del VIH sobre el maneig de les ITS en homes que tenen sexe amb homes i, en concret, amb la preocupació sobre si l'estratègia de PREP pot comportar un augment d'aquestes per la reducció de l'ús del preservatiu", ha assenyalat. Per debatre sobre aquest tema s'han convidat a tres experts amb experiència en la matèria d'Austràlia, país model quant a la seva estratègia per controlar l'epidèmia.

"Un dels estudis australians que presentem a l'HIBIC mostra un augment en la incidència d'ITS en els usuaris que inicien PREP. Tanmateix, els autors consideren que tenir un usuari en un programa de PREP és una oportunitat per impulsar la prevenció i fer un diagnòstic precoç d'ITS. No s'ha d'oblidar que la majoria de les infeccions de transmissió sexual són guaribles mentre que el VIH no ho és. Tampoc no s'ha d'oblidar que les ITS ja estan augmentant a Espanya abans de la implantació de la PREP", ha comentat Arribas.

Meet the expert

Finalment, després de l'èxit de la passada edició, es tornaran a realitzar les sessions Meet the Expert, coordinades per Josep María Llibre. Aprofitant que grans experts internacionals en el VIH estaran físicament en l'esdeveniment, s'organitzaran sessions perquè els joves investigadors espanyols hi comparteixin els seus projectes i així rebre el seu consell, valoració, opcions de millora o com evitar dificultats per a la seva consecució.

Es realitzaran de forma paral·lela tres sessions sobre aspectes clínics, epidemiològics i bàsics, a les quals assistiran uns vuit investigadors nacionals a cada una d'elles, juntament amb dos experts d'aquesta àrea convidats a l'HIBIC. D'aquesta forma, també se'ls donarà visibilitat als joves talents del nostre país, que rebran una avaluació en profunditat de projectes que iniciaran o està en fases molt primerenques d'implantació.