La Plataforma d'Empresaris Afectats per la Covid-19 (PEACovid-19), constituïda el març del 2020 com una corporació jurídica en defensa dels interessos de l'empresariat, ha reclamat a l'Estat indemnitzacions per danys i perjudicis derivats d'una “gestió anormal” de la pandèmia.

Segons explica el portaveu de l'entitat, Javier Candela, en una entrevista amb EFE, el principal objectiu de la plataforma és “compensar les mesures adoptades pel govern espanyol a partir del primer estat d'alarma”, que considera “contradictòries, incoherents, restrictives i penalitzadores” per als negocis.

Empresa esports aventura coronavirus ACNUna empresa d'esports d'aventura tancada per les restriccions de la pandèmia de Covid implementades a Catalunya / ACN

Reclamació per via administrativa


L'entitat va presentar el desembre de 2020 una reclamació de responsabilitat patrimonial per via administrativa, amb la finalitat de “recuperar la despesa soferta i els beneficis mitjans perduts” de les empreses, així com “contribuir a la regeneració del teixit empresarial”.

Per calcular el còmput del “lucre cessant”, valorat en més de 200 milions d'euros per la plataforma, les empreses adherides han hagut d'elaborar un informe pericial econòmic basat en una comparativa d'exercicis anteriors.

Si el Govern central no respon a la reclamació en els propers sis mesos, es decretaria el silenci administratiu i la plataforma presentaria “l'endemà” una demanda, ja redactada, davant el Tribunal Suprem.

“L'equip jurídic ha estat treballant en la demanda durant un any per elevar les probabilitats d'èxit, fins al punt que ja està pels 350 folis, 500 si expliquem els annexos”, afegeix Candela, que és propietari d'una empresa distribuïdora de begudes. La seva empresa va notar les primeres afectacions a principis del 2020 quan les importacions des de Xina “van començar a generar bastants problemes” arran dels primers brots.

Bars locals terrassa tancats buits coronavirus covid-19 crisi Hosteleria restauracio - Sergi AlcazarBars i negocis tancats per la pandèmia de la Covid al centre de Barcelona / Sergi Alcàzar

Davant la situació, l'empresari va buscar “empara institucional” fins a donar amb l'advocat i fundador de la plataforma, Juli Prat, que “va començar a treballar en la demanda el 10 de gener, amb la primera alerta de l'OMS”.

En declaracions a EFE, Juli Prat, propietari de dos complexos de cinemes i diversos locals d'oci nocturn, assegura que va resultar “molt perjudicat” quan els seus establiments van quedar totalment tancats, per la qual cosa va decidir crear PEACovid-19 al costat d'un equip d'experts. “La demanda, amb el suport de més de 30 arguments jurídics, es basa en la infracció de drets fonamentals, com per exemple el dret a l'empresa o el dret a la lliure circulació”, afirma Prat.

Vulneració dels drets fonamentals

L'advocat considera que el confinament i altres mesures restrictives van infringir “des de la Constitució, passant per lleis orgàniques fins a arribar a lleis ordinàries” i aquestes, afegeix, “estan per complir-les”.

Prat creu que l'Administració “no dirà res o desestimarà ja d'entrada”, per la qual cosa, transcorreguts els sis mesos, es presentaria la demanda davant el Tribunal Suprem i l'Estat tindria 20 dies hàbils per presentar-se.

“Confio en la professionalitat i la competència dels magistrats del Tribunal Suprem, lliures d'influències externes”, conclou Prat, encara que no descarta arribar fins als tribunals europeus si fes mancada.

En l'actualitat, PEACovid-19 compta amb el suport principal d'empreses del sector de l'hostaleria i l'oci nocturn, entre les quals destaquen les associades a la patronal Spain NightLife o a la Federació d'Associacions d'Activitats de Restauració i Musicals (Fecasarm).