Després d'analitzar les dades dels 17.000 pacients inclosos en el Registre SEMI-Covid-19, un dels més grans del món sobre el SARS-CoV-2, s'ha pogut arribar a una sèrie de conclusions sobre els pacients hospitalitzats amb la Covid-19 a l'Estat espanyol.

La taxa global de mortalitat se situa en el 20,9%. La d'ingrés a UCI va ser del 8,6% i la de reingrés hospitalari del 3,8%. L'edat mitjana del pacient Covid-19 hospitalitzat a Espanya és de 69,4 anys, sent el 57,2% dels pacients homes. Els símptomes comuns a l'ingrés han estat: febre (83,9%), tos (73,1%), dificultat respiratòria (57,5%), fatiga (43,2%), diarrea (24%), anorèxia (19,7%) i anòsmia (7,4%).

El Registre Clínic SEMI-Covid-19 va ser impulsat per metges internistes de la Societat Espanyola de Medicina Interna (SEMI) i participen 686 investigadors de 150 hospitals. S'han tingut en compte més de 300 variables per pacient. Entre les principals complicacions dels pacients hospitalitzats, es troben la Síndrome de Distrés Respiratoria Aguda (33,8% dels pacients), la pneumònia bacteriana associada a mal pronòstic (10,9% dels casos) o la sèpsia (6,2).

Sanitaris Covid 19L'estudi ha tingut en compte més de 300 variables per pacient per classificar els casos de Covid-19

Segons un estudi recent inclòs en el Registre i en el qual han participat entre altres el Departament de Medecina Interna de l'Hospital Universitari de Bellvitge, l'Institut d'Investigació Biomèdica de Bellvitge IDIBELL de la Universitat de Barcelona i l'Escola de Medecina de la Universitat Internacional de Catalunya, els pacients amb Covid-19 que han presentat febre, tos i dispnea han estat els de pitjor pronòstic. Al contrari, els pacients amb febre, tos i dispnea i també amb augesia (dificultat per detectar el gust) i/o anòsmia (pèrdua d'olfacte), han estat els de millor pronòstic.

La publicació d'aquestes xifres es produeix quan s'apropen les dates nadalenques i creix el temor entre molts sanitaris sobre el que pot passar en aquesta època en l'àmbit internacional. El fet que s'hagi publicat una sèrie de notícies sobre l'avanç dels assajos de les vacunes i la seva efectivitat pot haver generat cert optimisme i els experts subratllen que encara és aviat per llançar les campanyes al vol.

El Director Executiu de l'Organització Mundial de la Salut, el Dr. Mike Ryan, ha subratllat en unes declaracions públiques que l'arribada de les vacunes no significarà que es posi fi a la Covid-19, encara que sigui una eina important per controlar el virus. També va assegurar que compten que amb la flexibilització de les restriccions per al període nadalenc les xifres de contagis augmentin en alguns països.

Pacient hospitalEls homes en suposen més del 57% dels pacients hospitalitzats per Covid-19

El Dr. Ryan va afirmar que cada individu haurà de fer els seus propis càlculs de risc en relació amb els entorns en els quals es troben durant el període nadalenc i el risc d'infecció per Covid-19. Aquesta circumstància és particularment important en el cas de les persones grans i les persones amb afeccions de salut subjacents, que corren més risc de patir resultats adversos de Covid-19.