Els experts del Centre d'Investigació en Salut Animal (Cresa), a Barcelona, van analitzar fa uns dies el cadàver d'un gat que pertanyia a una família de Catalunya afectada per la COVID-19. Havia presentat símptomes de la malaltia: dificultats respiratòries i insuficiència cardíaca.

Després de fer l'anàlisi, els experts van trobar restes del virus a la cavitat nasal i un gangli limfàtic proper a l'intestí, encara que, segons els veterinaris, la seva mort va tenir més a veure amb la cardiomiopatia hipertròfica que patia i no pel coronavirus.

No és un fet aïllat. Als Estats Units, per exemple, dos gats i un gos han donat positiu per la presència del coronavirus. Els experts diuen que la transmissió entre persones i mascotes és bastant rara, malgrat els casos que s'han produït. De fet, encara no hi ha evidència científica que les mascotes puguin transmetre el virus a les persones. Ni que els afecti greument, de fet els gats americans van experimentar malalties respiratòries lleus i es van recuperar per complet.

Gos

L'Organització Mundial per a la Salut va publicar una sèrie de pautes en les quals deia que les mascotes com gats i gossos no podien infectar-se, però la realitat ha demostrat que això no és així. Els científics asseguren que la informació sobre la COVID-19 va canviant cada dia, a mesura que augmenten els casos i les investigacions. De fet, ja s'aconsella que les persones malaltes amb coronavirus prenguin precaucions per evitar una propagació més gran entre els animals.

Per tant, si una persona d'una família mostra signes de COVID-19, ha de tractar les seves mascotes com ho faria amb qualsevol altre membre de la família per evitar el contagi: no s'han de tenir mascotes a la mateixa habitació, ni compartir magarrufes ni carícies, limitant al mínim l'exposició. Cal rentar bé les mans abans de donar-los menjar o aigua i altres articles amb què l'animal solgui jugar. A més, s'ha de tenir als gats confinats i als gossos cal passejar-los amb una corretja i mantenir-los allunyats d'altres persones i mascotes.

Tot i així, cal estar tranquils, perquè les possibilitats de transmissió, insisteixen els científics, són molt baixes. La probabilitat és una mica més alta en gats que en gossos, segons alguns estudis observacionals que s'han realitzat als Estats Units, que conclouen que el 10 per cent dels gats van fabricar anticossos contra el virus. Tanmateix, no és un motiu de preocupació entre la comunitat científica.

Gat ajagut|tombat

En pandèmies anteriors, molts tipus d'animals van contreure la infecció, però això no significa que la hi transmetin a les persones. En definitiva, que tot i que encara fa falta molta investigació per veure que paper juguen les mascotes en la pandèmia, cal centrar més els esforços en la transmissió persona a persona, que és realment on és el focus del problema, i no tant en els animals.