Moltes vacunes contra la Covid-19 estan caducant a Hondures per la negativa de milers de persones a ser immunitzades, tot al·legant "principis religiosos i les campanyes mediàtiques associades a informació sededocientífica", ha dit aquest divendres a l'agència Efe el científic hondureny Marco Tulio Medina.

"La campanya en contra de les vacunes a Hondures és realment greu, provocada per la distorsió d'alguns principis religiosos o pseudoreligiosos i les campanyes mediàtiques associades a informació pseudocientífica", va emfatitzar Medina, exdegà de la Facultat de Ciències Mèdiques de la Universitat Nacional Autònoma del seu país. A més a més, Medina va destacar que el grup mèdic acadèmic és sabedor del fet que hi ha vacunes caducades a centres importants d'immunització.

Per tal d'exemplificar la gran desconfiança en les vacunes a la societat hondurenya, ha explicat que "és visible la poca quantitat de persones que volen vacunar-se. Hi ha persones que diàriament manifesten que no volen vacunar-se perquè no creuen en la vacuna, Segons diuen, és un artifici o una manipulació", va subratllar Medina. A parer del científic, hi ha idees entre les persones que no volen ser vacunades lligades a missatges erronis que fan que pensin que la vacuna pot afectar la seva salut o que poden violentar els principis religiosos.

Per acabar-ho de reblar, Medina va alertar del fet que fins i tot hi ha personal mèdic que no hi creu. "És impressionant escoltar, fins i tot dins del col·lectiu de metges, pensar que les vacunes són com una arma genocida".

Malgrat tot, Medina va assenyalar que no té dades sobre la quantitat de vacunes caducades al país des que va començar el període d'immunització, al febrer. I ha afegit que el tema caldrà discutir-lo amb el Programa Ampliat d'Immunització, perquè "és lamentable i dolorós tenir vacunes disponibles i no hi hagi persones que vulguin vacunar-se”.

La situació pandèmica a Hondures

La covid-19 a Hondures va començar a expandir-se el març del 2020 i, durant molts mesos, hi va haver reclams de diversos sectors qüestionant el Govern per la tardança a adquirir les vacunes. Quant a l'impacte de la covid-19 al país, segons el Sistema Nacional de Gestió de Riscos, la Covid-19 ha deixat, des del 2020, almenys 10.413 morts i 378.113 contagis. Dels 9,5 milions d'hondurenys, 4,7 milions han rebut una dosi i, 3,4 milions, dues.

Més vacunació per fer front a l'òmicron

Per a Medina és molt important que el país tingui vacunada la quantitat més gran de persones per fer front a la nova amenaça de la variant òmicron, descoberta el 24 de novembre a Sud-àfrica i de la qual ja es registren casos a Europa, Àsia i Amèrica. La nova variant, va explicar, té com a característica un nombre més gran de mutacions, 32 en la proteïna "S", que és crucial per a l'entrada al cos humà a través d'un dels seus receptors, l'"ACE", a més de ser "altament infectant".

"La possibilitat que Hondures tingui aquesta nova variant és altíssima a causa del viatge o trasllat d'éssers humans d'una banda a l'altra del món", va emfatitzar el professional hondureny. Medina va remarcar que la situació és preocupant pel significatiu nombre d'hondurenys que, a causa de les seves creences i la influència inapropiada de les notícies falses que es difonen, han provocat que un nombre important de ciutadans no es vulguin vacunar malgrat tenir dosis disponibles.

Amb tot, va recomanar reforçar els nivells en salut pública, restringir l'ingrés de persones procedents de països africans on ha estat confirmada l'existència de la nova variant i altres secundaris com Espanya i els EUA, que estan altament lligats a Hondures, i mesures com quarantenes i vigilància epidemiològica.

 

Imatge principal: Persones es realitzen una prova ràpida per detectar la COVID-19 en un mercat a Tegucigalpa (Hondures)/ EFE