Els especialistes participants en la Jornada Parlamentària organitzada per Cofares aquest dimarts al Congrés dels Diputats van abordar com avançar en un full de ruta comú per respondre de forma eficaç a eventuals emergències sanitàries a través d'estocs de medicaments essencials.

En la jornada també es va posar de manifest que el diàleg obert entre tots els agents de la cadena de valor del medicament (Administració, indústria, distribució farmacèutica i pacients), és fonamental per encarar amb garanties els nous desafiaments en matèria d'autonomia i reserves estratègiques en l'actual context postpandèmia.

Així ho van assegurar en la Jornada Parlamentària 'Preparació i respostes per afrontar les amenaces en l'àmbit de la salut. Espanya davant del repte de l'autonomia i les reserves estratègiques'.

Durant l'acte, els ponents van debatre sobre les profundes modificacions que els estats membres de la Unió Europea van haver de realitzar de cara a la preparació i resposta davant de noves amenaces sanitàries, enfortint al camí la interlocució amb la resta d'agents sectorials.

En concret, en el cas d'Espanya, l'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (Aemps) va crear l'any passat un llistat pioner de medicaments estratègics (que registra en l'actualitat 541 medicaments i 295 principis actius), i que es regeix per criteris d'inclusió atenent la criticitat dels medicaments i a la vulnerabilitat que la seva falta pot ocasionar en el sistema sanitari.

Desafiaments farmacèutics

En la jornada, el vicepresident primer del Congrés dels Diputats, Alfonso Rodríguez Gómez de Celis, es va endinsar en la necessitat de "continuar preparant i adaptant el nostre sistema a les necessitats i desafiaments en matèria de política farmacèutica per construir un ecosistema estable, sostenible i, a més, innovador".

En aquest sentit, va destacar "importància del paper d'Espanya amb el desenvolupament de la vacuna d'Hipra, una fita científica i sanitària a Espanya la fabricació del qual i subministrament permetran continuar frenant la covid-19 a tot el món".

Així mateix, en la seva intervenció, el president de Cofares, Eduardo Pastor, va valorar de forma positiva els avenços implementats per la Unió Europea i a nivell nacional de cara a avançar en polítiques que enforteixin l'autonomia estratègica d'Espanya.

Així mateix, va ressaltar que "per materialitzar una reserva de medicaments que disminueixi la nostra dependència de l'exterior, cal comptar amb una estructura sòlida i de provada eficiència, que s'ajusti a la legislació vigent, i que sigui capaç de garantir la cadena de custòdia del medicament."

Gestió estratègica

Referent a això, Pastor va subratllar la complexitat d'un procés que requereix una planificació i gestió estratègica i que va molt més enllà de l'àmbit merament logístic. "En realitat, es tracta d'una complexa activitat que contempla l'adquisició i recollida dels productes als laboratoris farmacèutics".

A això va afegir "el seu emmagatzemament i custòdia en condicions especials de protecció i conservació fins que siguin requerits; i la seva distribució en temps i forma, assegurant la proximitat més grani accessibilitat de cara als nuclis de població".

Després de l'obertura de la jornada, va participar Dolors Montserrat, membre pel PP de la Comissió de Medi Ambient, Salut Pública i Seguretat Alimentaria (ENVI) del Parlament Europeu, per videoconferència. A continuació, va tenir lloc una primera taula rodona que va versar sobre les demandes i l'impuls de l'autonomia i les reserves estratègiques a Espanya.

Disponibilitat de medicaments

L'impuls a mecanismes comunitaris que garanteixin l'autonomia en termes de disponibilitat dels medicaments, que es van demostrar com un actiu de seguretat estratègica durant la pandèmia, també va tenir un paper protagonista durant la jornada.

En aquest sentit, un dels objectius principals en la revisió de la legislació farmacèutica europea és aconseguir augmentar la producció nacional de medicaments i conformar cadenes de subministrament resilients i interconnectades.

Sobre les polítiques impulsades per Brussel·les en relació amb l'autonomia estratègica, el director del Departament Tècnic de Farmaindustria, Emili Esteve, va explicar que "el millor camí per potenciar la inversió i evitar la deslocalització de la producció de medicaments és la via dels incentius al sector".

Per tant, va afegir, "cal incentivar tant la producció de medicaments com la investigació biomèdica a Espanya amb totes les eines permeses pel Dret comunitari, a fi de reforçar l'objectiu estratègic de la UE de fomentar l'autonomia del nostre continent a determinats sectors crítics per als ciutadans europeus. En aquest sentit, podem aspirar a convertir el nostre país en un 'hub' d'investigació i fabricació, perquè estem en una posició privilegiada per aconseguir-ho".

La Jornada també va comptar amb una segona taula rodona on les principals formacions polítiques amb representació en el Congrés han aportat la seva visió sobre l'abordatge de futures amenaces en l'àmbit de la salut.