No tothom necessita una alarma per despertar-se al matí, però són molts els que la utilitzen per posar-se en marxa i afrontar el dia des que el so de la mateixa interromp el son. Avui dia són moltíssimes les opcions de les que disposem per saber que hem de complir l'obligació d'arrencar el dia. Des de les diferents alarmes del smartwatch, passant pels tradicionals ràdio despertadors i, com, no els despertadors analògics de tota la vida.

Cada un tenim el nostre mètode preferit per posar-nos drets i tots són vàlids, però el més curiós és que de l'elecció d'un o un altre depèn com ens podrà anar al llarg del dia. Segons un nou estudi de la Universitat Royal Melbourne Institute of Technology (RMIT) a Melbourne i que ha estat publicat en PLOS One, el tipus d'alarma que triem ens farà sentir-nos més o menys desperts i influirà en l'eficiència de les tasques que fem durant el dia.

Despertador digital

Segons revelen els autors de l'estudi, "si no et despertes correctament, el teu acompliment laboral pot veure's influït negativament durant un període de fins a 4 hores; un fet que s'ha arribat a relacions fins i tot amb accidents greus".

Durant l'estudi, els investigadors van descobrir que un despertador amb una alarma de xiulet repetitiu –que en principi creien que millorava l'estat d'alerta– exercia una pitjor influència en qui l'utilitzava que les alarmes melòdiques. Una troballa que va suposar tota una sorpresa per als responsables de la investigació.

L'estudi

Els investigadors van treballar amb un grup de 50 participants i es van centrar en autoinformes davant mesures estandarditzades d'un estat conegut com a inèrcia del son, que és l'estat temporal de disminució de la capacitat cognitiva i de l'estat d'alerta que s'experimenta immediatament després de despertar. El més prolongat i intens que és l'estat d'inèrcia del son en despertar-se, més intensa és la sensació d'atordiment, confusió i graponeria al matí.

En l'estudi, els investigadors van utilitzar qüestionaris per descobrir, d'una banda, quin tipus d'alarma sonava en cada cas i, d'altra banda, com de desperts o somnolents solien sentir-se al matí. Així, els investigadors van descobrir que si bé no hi havia associacions significatives entre la inèrcia del son real i el so de l'alarma del matí, hi havia una associació significativa entre el tipus de to d'alarma i la inèrcia del son percebuda d'una persona.

Levantándose

Les persones que van utilitzar alarmes més melòdiques van informar sentir-se més alertes al matí, mentre que aquelles les alarmes de les quals tenien sons més forts, com el xiulet intermitent, van dir que se sentien més atordits i menys desperts. Una informació que pot semblar irrellevant però que els autors de l'estudi consideren important per a aquelles persones que treballen en tasques que requereixen resposta immediata, com per exemple, els que la professió del qual tingui a veure amb resoldre assumptes urgents o especialment precisos (conductors, metges, bombers...).

Encara que no tenen clar per què el so de les nostres alarmes podria influir en com ens sentim quan ens despertem, els investigadors tenen una hipòtesi que encara no s'ha emprovat. Segons la seva opinió, una repetició de xiulets podria funcionar per interrompre o confondre la nostra activitat cerebral en despertar-nos, mentre que un so més melòdic pot ajudar fem la transició a un estat de vigília d'una manera més efectiva.