Els productes de bellesa i cura personal contenen diversos ingredients que sovint inclouen una àmplia gamma de substàncies químiques que alteren el sistema endocrí, com són els ftalats, parabens, fenols, parabens i metalls tòxics. Aquests productes químics interactuen amb els sistemes hormonals, influint en la síntesi, la regulació, el transport, el metabolisme i la recepció d'hormones. En una situació especialment vulnerable com l'embaràs, aquesta interacció pot provocar conseqüències negatives.

Així queda patent en un estudi dut a terme per l'Escola de Salut Pública de Rutgers i publicat a Environmental Research, que va examinar l'associació entre l'ús de productes de cura personal i els nivells d'hormones esteroides sexuals, inclosos els estrògens i la progesterona i les hormones tiroides entre les dones embarassades. Els investigadors també van explorar com els factors demogràfics impacten l'ús de certs productes per a la cura personal.

EmbaràsL'estudi

Els investigadors van recollir mostres de sang de 1.070 dones embarassades entre 18 i 40 anys d'edat a Puerto Rico. Com a part de l'estudi, les participants es van sotmetre a exàmens físics i van completar una sèrie de qüestionaris que detallaven la seva demografia, ocupació, estil de vida i ús de productes per a la cura personal com fragàncies, locions, cosmètics, esmalt d'ungles, esbandida bucal, xampú i altres productes per al cabell. A més, van proporcionar mostres de sang dues vegades al llarg dels seus embarassos per analitzar nou hormones esteroides sexuals i tiroides.

Segons la investigació, l'ús de productes per al cabell, en particular tints per al cabell i decolorants, està associat amb nivells més baixos d'hormones esteroides sexuals, que tenen un paper fonamental en el manteniment de l'embaràs i el desenvolupament fetal. Les interrupcions d'aquestes hormones poden contribuir a resultats adversos materns i de l'embaràs, com a restricció del creixement, part prematur i baix pes en néixer.

"Les alteracions en els nivells hormonals, especialment durant l'embaràs, poden tenir vastes conseqüències més enllà de la salut en néixer, inclosos canvis en el creixement de nadons i nens, trajectòries puberals i poden influir en el desenvolupament de càncers sensibles a les hormones com el de mama, úter i ovari", diu l'estudi. Els experts també van trobar que les variables socioeconòmiques, com els ingressos, l'educació i la situació laboral, influeixen en l'ús de productes de cura personal entre les dones embarassades.

En l'estudi, en el qual també ha participat la Universitat de Michigan, la Universitat de Puerto Rico, la Universitat de Geòrgia i la Universitat Northeastern, recomanen que els metges d'atenció primària i obstetres han de parlar amb les dones en edat reproductiva sobre el possible impacte en la salut d'aquests químics disruptors endocrins.