Més de 130 professionals sanitaris (cardiòlegs, especialistes en medicina interna i infermeria, entre d'altres) han participat en la segona edició de les Jornades MAIC organitzades per Boehringer Ingelheim, una trobada multidisciplinària celebrada a Madrid l'objectiu últim de la qual és contribuir a millorar l'assistència que reben els pacients d'insuficiència cardíaca.

Fatiga, dificultat per respirar i pols irregular són alguns dels símptomes de la insuficiència cardíaca, una patologia crònica que impedeix que el cor tingui prou capacitat per bombar sang i que a Espanya provoca més de 107.000 ingressos hospitalaris a l'any. Constitueix la primera causa d'hospitalització per a majors de 65 a Espanya i es preveu que en els propers 25 anys creixi un del 50% de la taxa d'ingressos per aquesta raó.

Malgrat aquest escenari desafiador, s'estan produint avenços destacats en l'atenció a aquests pacients. Les Jornades han servit per compartir-los, debatre sobre la gestió d'aquesta patologia i trobar punts de millora alhora que s'optimitzen els recursos sanitaris perquè els processos siguin eficients tant per a la salut del pacient com per a la sostenibilitat del sistema sanitari.

La iniciativa MAIC (Models Assistencials d'Atenció al Pacient amb Insuficiència Cardíaca) consisteix en dos grans projectes: MAIC regional i MAIC Contínuum per a l'optimització de l'alta hospitalària i transició.

El desplegament de MAIC a nivell regional busca donar resposta a les necessitats específiques d'atenció a la insuficiència cardíaca en les comunitats autònomes. MAIC regional ja és present en 8 comunitats autònomes i, durant la sessió, experts sanitaris procedents d'hospitals de Galícia, Catalunya, Madrid i Andalusia van compartir els avenços en l'aplicació del programa en les seves àrees sanitàries.

La sessió va permetre reflexionar sobre la necessitat d'establir processos transversals i multidisciplinaris i sobre la necessitat d'establir indicadors que permetin valorar els resultats de l'activitat assistencial en els pacients i que permetin avaluar els resultats assolits per continuar millorant.

Posteriorment, es va posar el focus en MAIC Contínuum, el projecte específic per millorar la transició dels pacients amb insuficiència cardíaca a l'alta hospitalària. Un moment crític i molt vulnerable en la trajectòria dels pacients, ja que, segons diferents estudis, una atenció adequada durant l'ingrés hospitalari i un pla de seguiment i transició de cures a l'alta permeten prevenir la majoria de reingressos, així com incrementar la qualitat de vida i supervivència.

En aquest sentit, durant les Jornades es va presentar el 'toolkit' que MAIC Contínuum ofereix als hospitals, que inclou un model per a l'autodiagnòstic del procés d'insuficiència cardíaca en l'àrea, comparant-se amb un model de referència, i un model d'accions i indicadors que permeten establir plans d'acció per a la millora contínua. Actualment, més de 20 hospitals espanyols participen del programa MAIC Contínuum.

"Punt d'inflexió"

Segons Marta Carrera, directora de Market Access & Healthcare Affairs a Boehringer Ingelheim España, "el programaMAIC que impulsem des de Boehringer Ingelheim suposa un punt d'inflexió en l'atenció a pacients amb insuficiència cardíaca. Aquest projecte ambiciós, en el qual col·laboren professionals de tot Espanya, ha aconseguit avenços significatius en només dos anys: s'ha treballat i es continua treballant en el seu desplegament en 10 comunitats autònomes i a prop de 25 hospitals. Aquesta fita ens anima a continuar compromesos en millorar la qualitat de vida de les generacions presents i futures".

Per la seva part, el doctor Josep Comín, cap del servei de cardiologia de l'Hospital de Bellvitge, director d'Innovació, Investigació i Universitats de la Gerència Territorial Metropolitana Sud de l'Institut Català de la Salut i Coordinador de l'informe MAIC, va destacar que "un any després des que presentem MAIC com a full de ruta en les anteriors jornades, podem dir que ja comptem amb casos pràctics de comunitats autònomes que, seguint el programa MAIC, han realitzat un diagnòstic dels seus centres i, en una segona fase, han implantat millores que pretenen enfortir l'atenció integral, la continuïtat assistencial i l'atenció adequada de tots els perfils de pacients. En aquest sentit, podem parlar d'èxit".

Durant les Jornades es van oferir així mateix tallers pràctics i participatius en els quals es va poder aprendre des de com engegar un programa d'atenció transversal i integral als pacients amb insuficiència cardíaca, conèixer-ne quins són els factors clau per assegurar la continuïtat assistencial, fins com començar a mesurar els resultats de la implantació de MAIC i fer un seguiment del programa MAIC Contínuum. Aquests tallers han anat a càrrec d'un panell de doctors que han participat directament en el programa MAIC i que formen part de diferents organitzacions sanitàries i hospitals del nostre territori nacional.

A més de la importància de recollir els resultats (un aspecte que s'ha reiterat com clavi per poder avaluar el funcionament del programa i observar els progressos), durant la sessió es va insistir en la importància de continuar treballant per sumar sinergies entre l'atenció hospitalària i l'atenció primària, iniciatives, hospitals, professionals i resultats que millorin la vida dels pacients amb insuficiència cardíaca.