El president d'Òmnium Cultural, Xavier Antich, ha expressat aquest dimecres els recels davant l'acord de pressupostos entre ERC, PSC i comuns en considerar que "no és la millor opció" si es vol recuperar la unitat estratègica de l'independentisme. "Si hi ha tres partits polítics independentistes, és lògic que l'acord no és d'aquests tres partits?. No és la millor opció si volem la unitat estratègica", ha manifestat en una entrevista a El Temps. Tot i recordar que Òmnium treballa al marge de les dinàmiques parlamentàries i partidistes, ha considerat que l'acord pressupostari és també un indici que "hi ha alguna cosa que no funciona en aquest cicle".

Segons Antich, des de la tardor del 2017, el moviment independentista ha entrat en una fase "de certa lògica autodestructiva", en què els partits han accentuat la lògica partidista, i per això Òmnium treballa per obrir un nou cicle en què sigui possible trobar una estratègia comuna. Això, ha explicat, implica restablir les condicions de treball entre els diferents agents de l'independentisme i parlar i incorporar noves veus, especialment de sectors com ara el de les organitzacions juvenils, de sindicats i del món empresarial, i de les organitzacions socials.

"El futur d'aquest país, des d'un punt de vista estratègic, ja no el decidiran tres partits i dues entitats. Hem de mirar com es canalitza la riquesa de veus de la societat civil", ha destacat Antich, que també ha situat l'ANC com un actor imprescindible en la recuperació de la unitat d'acció independentista, evitant pronunciar-se sobre la llista cívica que volen impulsar. Després d'agafar el relleu de Jordi Cuixart fa un any al capdavant de l'entitat, ha assegurat que no s'han hagut de reformular, i que la causa a Europa del seu antecessor al càrrec és una “batalla essencial”.

Sobre la reforma del Codi Penal, li satisfà l'eliminació del delicte de sedició però li preocupa que el delicte de desordres públics posi en dubte el dret a la protesta i la manifestació: "Hi ha un aspecte que ens satisfà: treure el delicte de sedició. Hi ha un aspecte que ens preocupa profundament: amb l’excusa de treure sedició, es reforma el delicte de desordres públics, de manera que es posa en dubte molt seriosament el dret a la protesta i la manifestació. En aquest sentit, no és una bona reforma. Posa en risc l’expressió de la dissidència”, afegeix. En preguntar-li si la reforma afecta la causa de Cuixart, Antich considera que no i mantenen que se li han vulnerat els drets, motiu pel qual demanen que es condemni l'Estat.