La flamant síndica de greuges de Catalunya, Esther Giménez-Salinas, advoca per la desjudicialització de tota mena de conflictes, petits com els veïnals o bé grans com la immersió lingüística a les escoles o el procés sobiranista. "La judicialització sempre ha de ser l'últim recurs", afirma. És per això que veuria una “barbaritat" que el Tribunal Suprem anul·lés els indults als polítics empresonats pel 'procés”. A més, Giménez-Salinas, creu que cal reformar el delicte de sedició per trobar una solució per als exiliats. 

Així doncs, Giménez-Salinas creu que la desjudicialització i la mediació han de ser la resposta a tots els possibles conflictes, també al conflicte polític català. "És la línia adequada, els tribunals no estan per resoldre aquests problemes, ni els de llengua, s'han de resoldre en societat, amb respecte, treballant", assegura. En aquest sentit, indica que els indults van ser un primer pas. Per aquesta raó, a parer seu, anul·lar-los seria una "barbaritat". "Va fer molt de mal judicialitzar el conflicte", opina.

D’altra banda, admet que es preveu una "tardor molt difícil" i que la institució s'ha de preparar per afrontar les problemàtiques socials que s'agreujaran. "Ara ve un problema social enorme, una tardor complicada; vam pensar que ens recuperaríem de la pandèmia i no hem tingut ni temps i ja ha vingut la guerra d'Ucraïna", vaticina.

Atenció als més vulnerables

Un dels principals objectius de la nova síndica és l'atenció als més vulnerables, com els infants i joves, la gent gran i les famílies afectades per la precarietat econòmica, que aquesta tardor es poden incrementar. Pel que fa a la tasca de de protecció dels infants, creu que "s'ha de treballar més la prevenció", ja que "la pobresa és el primer maltractament". "Ajudant les famílies, s'ajuda els infants", ha reblat.

No obstant això, també creu que les institucions s'han d'adaptar a una societat més diversa que temps enrere. Així, segons ella, els serveis socials o l'administració pública han de tenir en compte aquesta diversitat. En aquesta línia, comenta que moltes lleis estan fetes per a les famílies autòctones, però no per als nouvinguts.

Paral·lelament, Giménez-Salinas declara que les administracions han de millorar, ser més properes al ciutadà i trobar solucions a les dificultats de part de la població per comunicar-s’hi a través d’internet. 

El Síndic de Greuges rep les queixes de la ciutadania contra les administracions. Per a Giménez-Salinas, és bo que els ciutadans confiïn en la Sindicatura i hi enviïn les seves queixes, però l'ideal, apunta, seria que no n'arribessin tantes, fet que significaria que les administracions funcionen millor. A més, subratlla que destapar els problemes és positiu, però convé contribuir amb solucions. 

Aposta per la justícia restaurativa

Amb tot, Giménez-Salinas és una ferma defensora de la justícia restaurativa. També creu en la prevenció i la mediació. El seu camp d’expertesa és el dret penal, però declara que abans d'arribar als jutjats els conflictes es poden resoldre prevenint-los i solucionant-los amb mediació o amb la justícia restaurativa i no pas amb llargues penes de presó. "Si fent menys mal a la persona, s'obté un resultat igual o millor, val la pena provar-ho", assegura.