El secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, ha acceptat sotmetre's a la investidura per intentar ser el proper president del Govern espanyol, després que el president del Congrés, Patxi López, hagi anunciat que ha estat el candidat triat pel Rei. "Assumeixo la responsabilitat", ha afirmat.

Aquesta tarda, el líder dels populars, Mariano Rajoy, ja havia avançat que el monarca no li havia proposat de nou que intentés formar un executiu. Des d'aleshores, només calia esperar si Felip VI decidia apostar per Sánchez o si, en canvi, preferia donar un temps mort per fer córrer els terminis.

A la roda de premsa, el socialista, que ha carregat durament contra els populars, víctimes de "l'immobilisme", ha agraït "la confiança" del monarca "dipositada en el PSOE i en mi mateix", per intentar formar un govern "de canvi i progressista" i ha advertit que es debatran "polítiques i no seients".

Les propostes socialistes

Si d'alguna cosa també ha servit la compareixença és per fixar quines seran les línies de diàleg del PSOE amb les diferents formacions polítiques. Sánchez ha anunciat que "a partir de demà" ja obriràn converses amb una primera i principal prioritat de "crear ocupació a través d'un nou estatut dels treballadors". Això sí, augura que almenys costarà un mes per arribar a una entesa.

"No és el primer cop que ens trobem en una cruïlla", ha advertit Sánchez, afegint que "el que ens uneix és més del que ens separa". El líder socialista diu ser conscient del "repte", però ha recordat les paraules Cervantes "qualsevol mal, bons ànims repara".

Podemos i C's, incompatibles

Tant des de Ciutadans com des de Podemos han remarcat durant els últims dies que un govern que els inclogués ambdós era "impossible". "Pactar amb C's és pactar amb el PP", deia aquesta tarda Iglesias des del Congrés dels Diputats, davant l'opció plantejada pel PSOE d'establir consensos tripartits.

Albert Rivera també s'ha expressat en aquest sentit, dient que "mai podrem estar d'acord amb Podemos en l'article 1 de la Constitució" ni en el model econòmic. "Volem una economia oberta, i coses com aquestes són fonamentals per un model de societat", ha subratllat.

En mans del sobiranisme

Davant de la negativa a un acord d'aquestes característiques, l'única alternativa aritmètica que queda sobre la taula és una investidura que compti amb el suport dels sobiranistes catalans i bascos. Tot i que els podemistes ja s'han mogut en aquest sentit —Iglesias ja s'ha reunit amb PNB i ERC— des de les files socialistes s'hi han mostrat rotundament en contra. El secretari d'organització del partit, César Luena, deia divendres passat que no buscarà el suport d'aquests grups, i el president d'Extremadura, Guillermo Fernández Vara, en unes converses en el comitè federal desvelades per la Cadena Ser, assegurava que si això passa "a Extremadura ens maten".

A Democràcia i Llibertat tampoc estan disposats a investir Sánchez a qualsevol preu. Tot i que fins ara s'havien mostrat prudents sobre quins eren els punts fonamentals per plantejar-se facilitar la presidència del socialista, avui, tant el portaveu de la confluència, Francesc Homs, com el convergent Lluís Corominas, emfatitzaven que si es posava sobre la taula un referèndum pels catalans, estarien disposats a pensar-s'ho.