El rei Felip VI ha posat els Jocs de Barcelona com a exemple del resultats de la "solidaritat i el compromís de tots" i "de la unitat de tots al voltant d'un projecte que va comptar amb la col·laboració de totes les Administracions". El monarca no ha fet cap referència al procés polític que viu Catalunya però ha acabat la seva intervenció refermant la seva convicció "que tots junts continuarem la nostra trajectòria impulsant, millorant i fent créixer el progrés que hem sabut aconseguir durant dècades d'esforç solidari, d'esperit de concòrdia i de confiança en el futur".

Ha estat durant l'acte de commemoració del 30 aniversari del Centre l'Alt Rendiment (CAR) que ha reunit aquest matí a Sant Cugat, al monarca amb el president, Carles Puigdemont i la vicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría, a més dels consellers Raül Romeva i Josep Rull, el ministre Iñigo Méndez de Vigo i el delegat del Govern, Enric Millo.

Treballar conjuntament

"Els Jocs Olímpics del 92 van posar de relleu davant el món i davant nosaltres mateixos el que som capaços de fer i els grans èxits que podem aconseguir quan treballem conjuntament i en una mateixa direcció; quan sumem l'esforç de tots", ha assegurat en català.

El monarca ha recordat prèviament la recent commemoració de les eleccions generals del 77 o de l'ingrés d'Espanya al Consell d'Europa com a inici d'una etapa que va representar la consolidació de la convivència democràtica i l'afirmació i projecció d'Espanya; i ha situat els Jocs al costat d'altres esdeveniments com el V Centenari de la "Trobada entre Dos Mons", l'Expo de Sevilla o la capitalitat Cultural Europea de Madrid per emfatitzar en castellà que tots aquests esdeveniments no van ser fruit de la improvisació o d'una determinada conjuntura sinó "una prova evident d'una societat que avança de la mà en tots els ordres". "Van ser també el fruit del major esperit de superació, el resultat lògic d'un treball metòdic i tenaç, i la conseqüència d'una capacitat de previsió i planificació encaminada a aconseguir la millor projecció d'Espanya", ha assegurat.

"Van ser també el resultat de pensar en gran, en l'interès general d'un país i d'una societat que afrontava una aposta crucial davant del món després de tan sols 15 anys de democràcia", ha afegit.

Catalunya, el diàleg i el pacte

Abans que el rei, ha estat el president Puigdemont qui ha pres la paraula per destacar que els Jocs van ser reflex de la societat catalana "acollidora, emprenedora, il·lusionada, que sempre aposta pel multilateralisme i en principis que fonamenta en el respecte, el diàleg i el pacte".

Puigdemont, que ha subratllat el "compromís de lleialtat i compliment de tots les Administracions implicades", ha recordat que els Jocs van permetre mostrar la identitat i la cultura catalana al món, amb el català com a llengua oficial. "Per això, Catalunya sempre estarà agraïda amb el moviment olímpic, abanderat de la pau i la llibertat", ha subratllat.

Després de recordar que els Jocs del 92 es van començar a gestar el 1924 amb la primera candidatura de Barcelona i la del 1936, "avortada per la Guerra Civil i la imposició de la intolerància", el president ha apuntat que amb la mirada posada al futur, Catalunya no descarta "una nova cita olímpica".

Amb aquesta parlaments s'ha tancat un emotiu acte de record dels Jocs i de la creació del CAR de Sant Cugat on s'ha evocat també la projecció que va representar aquella cita per a la projecció de Catalunya.