ÚLTIMA HORA | Segueix el minut a minut del conflicte Rússia - Ucraïna

S'ha buscat la unanimitat i han faltat només dos diputats: els de la CUP. Aquest dijous, la majoria de grups al Congrés dels Diputats han registrat una iniciativa de rebuig de la invasió de la Federació Russa a Ucraïna. Només hi ha faltat el Grup Mixt, justament per la negativa dels anticapitalistes a secundar el text. Fonts de la formació independentista expliquen que no l'han volgut signar perquè no fa referència a la participació dels Estats Units i l'OTAN en l'escalada de les tensions. La proposició no de llei no només rebutja l'agressió, sinó que reclama apostar per la via diplomàtica i l'acollida de refugiats ucraïnesos.

D'aquesta manera, la proposició no de llei, que es debatrà a la comissió d'Exteriors del Congrés, ha estat signada pel PSOE, el PP, Vox, Unidas Podemos, ERC, Junts, el PDeCAT, Més País, Compromís, Ciutadans, el PNB i EH Bildu. El text consta de vuit punts. El primer és el que "repudia amb la màxima fermesa les accions militars perpetrades per la Federació Russa a Ucraïna que suposa una greu violació del dret internacional" i que es tracta d'una "agressió injustificada que soscava la seguretat i l'estabilitat europea". Per aquest motiu demanen el "cessament immediat de les hostilitats i la total retirada de l'Exèrcit rus d'Ucraïna".

Per altra banda, la PNL insta la Unió Europea a "oferir el suport financer i humanitari necessari, en coordinació amb el conjunt de la comunitat internacional, a Ucraïna i al poble ucraïnès". En aquest sentit, demanen "redoblar esforços en la resposta humanitària d'emergència", una obligació del dret internacional que també recorden a Rússia. El text també demana a la Unió Europea que s'organitzi "en la menor brevetat possible" per acollir "en les millors condicions possibles" els refugiats que està provocant el conflicte.

 

Finalment la iniciativa parlamentària exigeix a la Federació Russa que "respecti la legalitat internacional, abandoni les armes i reprengui les vies diplomàtiques"; que la Unió Europea "redobli els esforços per impulsar gestions diplomàtiques encaminades a la desescalada", i insta a continuar avançant en un pla coordinat entre comunitats autònomes i entitats locals per a l'acollida de refugiats.

Durant el ple d'ahir, la CUP va posicionar-se clarament en contra de l'enviament d'armes a la resistència ucraïnesa. Amb el mateix discurs que avui, el diputat Albert Botran va voler posar en el centre "la seguretat de les persones". En aquesta línia, el cupaire va defensar que el camí de la pau "ha de passar per la retirada de les tropes russes" d'Ucraïna, però també per la fi de "l'escalada militar i l'enviament d'armes i tropes a Ucraïna" per part de l'OTAN.