El president de la Generalitat de Catalunya, Carles Puigdemont, ha assegurat que la seva missió és assolir la independència en el transcurs dels 18 mesos, i que per això, estaria disposat a pagar qualsevol preu, fins i tot a "anar a presó", i a assumir les conseqüències del mandat que li ha encarregat el poble català. En una entrevista reportatjada concedida al diari alemany Die Welt, el 130è president de la Generalitat repassa la seva infància sota la influència del franquisme i la seva trajectòria periodística prèvia al salt a la política.

Puigdemont també analitza el desafiament que va suposar encapçalar el procés independentista arran de la situació de bloqueig a la qual es va arribar amb la CUP. Tot i reconèixer la fragilitat de Junts pel Sí, considera sentir-se molt orgullós de presidir per primera vegada a la història una coalició independentista amb majoria parlamentària a Catalunya. Puigdemont exemplifica el moment actual del procés en una escala de l'1 al 10: "Si la independència és un 10, el referèndum un 9 i la convocatòria d'eleccions constituents un 8, nosaltres estem en el 7".

Espanya

De cara a les eleccions generals del proper 26 de juny, Puigdemont descarta adoptar una postura neutral i admet que per Catalunya no és el mateix un Govern format pel PSOE i Podemos que pel Partit Popular. Tot i això, en l'entrevista que ha concedit al diari italià La Stampa, declara que qualsevol intent de reforma constitucional és obsolet des del moment en què es va rebutjar l'Estatut. Quant a la Constitució espanyola, assegura que no l'estan desobeint, sinó "superant".

Europa

Pel que respecta a les amenaces d'exclusió de la Unió Europa per part del Govern espanyol, Puigdemont va descartar el temor d'un hipotètic "Catexit" i va mostrar-se convençut que Brussel·les aplicarà un "pragmatisme darwinià" per adaptar-se a canvis com una Catalunya independent o al "Brexit".

En aquesta línia, en declaracions al diari britànic The Guardian, Puigdemont, que es considera un ciutadà europeista, ha afirmat que el procés català manté semblances amb el "Brexit": manifesta que mentre els catalans reclamen una major demanda de sobirania, identitat i emancipació a Madrid, els britànics fan el propi amb Brussel·les. A més, recorda que en ambdós casos no han rebut suport dels líders europeus davant les campanyes de la por que han sofert per part d'entitats bancàries. Puigdemont és partidari de la permanència del Regne Unit a la Unió Europea, però defensa que els britànics puguin escollir a les urnes el que volen ser en un futur.