El PSOE va votar aquest dimecres en contra que la Comissió de Peticions del Parlament Europeu debatés sobre el reconeixement de la policia espanyola i la Guàrdia Civil com a professionals de risc, una reivindicació que el sector fa temps que reclama. El sindicat policial Confederación Española de Policía (CEP), impulsor de la iniciativa, ha lamentat la posició dels socialistes com a "incomprensible i lamentable" i ha assegurat aquest dijous a través d'un comunicat que "aprofundeix l'abisme existent amb el Ministeri de l'Interior" de Fernando Grande-Marlaska. La proposta del sindicat policial implicaria debatre i votar una regulació europea que obligui els estats membres a reconèixer la condició de professió de risc als cossos policials, amb els pertinents blindatges jurídics "davant les agressions"bonificacions econòmiques i beneficis laborals que això implica.

Amb tot, la iniciativa de la CEP ha tirat endavant d'igual forma amb el vot de la dreta conservadora i de la dreta liberal, que sumen majoria a l'Eurocambra. Els conservadors europeus, el grup parlamentari ECR on es troba el PP, i el grup Renew, on es troba Ciutadans, han votat a favor de la mesura. A banda del grup socialista, també han votat en contra els grups parlamentaris dels verds, on es troben partits com ERC i ICV, i The Left, on es troben Podemos, Esquerra Unida i EH Bildu. Finalment, amb la proposta aprovada, la iniciativa serà sotmesa a debat i votació en la pròxima reunió de la Comissió de Peticions, el 19 de març. 

Els policies reclamen "protecció jurídica" davant les "agressions"

En la petició de la CEP, enregistrada el desembre de 2023, s'instava al tractament d'aquesta proposta per via d'urgència a causa de l'"escassa protecció jurídica que ofereixen la majoria d'estats membres als seus agents", argumenten en el comunicat, alhora afegint que "cada dia que passa sense el suport jurídic apropiat, més policies són ferits, moren en acte de servei o se suïciden, condicionats per la pressió del seu treball". Així mateix, han argumentat que "si els encarregats de fer complir la Llei i garantir els drets fonamentals dels ciutadans de la UE, no tenen els seus protegits, s'infringeixen els principis fundacionals de la Unió".

Al fil, i amb el nou debat sobre la qüestió previst pel 19 de març, la Confederació policial ha fet una crida al PSOE perquè s'esmeni, canviï la seva postura i recolzi la reclamació del sector perquè finalment pugui ser tramitada en el Parlament Europeu, "com a prova de suport a la labor sacrificada i arriscada" que exerceixen els policies i guàrdies civils.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!