Més que d'un acord, es podria parlar d'un principi d'acord. A canvi de no presentar esmena als pressupostos de l'Estat, el govern espanyol ha pactat amb ERC el blindatge de les llengües cooficials a la futura llei audiovisual estatal. Així ho ha anunciat el portaveu republicà Gabriel Rufián, assegurant que seran ells els qui acabin determinant aquests percentatges. A l'altra banda, però, no hi ha cap concreció. Des del PSOE asseguren que buscaran "la millor fórmula" per a protegir el català, però concreten quina és aquesta possible fórmula.

El portaveu socialista Felipe Sicilia ha comparegut al Congrés per a felicitar-se per l'acord assolit amb ERC a última hora, que permetrà la tramitació dels pressupostos de l'Estat la setmana que ve al Congrés. En aquest sentit, s'ha compromès a buscar amb els republicans "la millor fórmula per garantir un percentatge de producció, de doblatge, de subtitulació en les llengües cooficials". Una fórmula, però, que encara no s'ha concretat. Això sí, ha assenyalat que haurà de ser "de conformitat" amb la formació independentista. "Comptarem amb les seves mesures i aportacions a l'hora de tramitar la llei", ha afegit Sicilia.

 

En aquest context, el portaveu de l'executiva del PSOE ha garantit que la futura llei audiovisual "respectarà les competències" de les comunitats, així com els organismes de "gestió i de control", com podria ser el Consell de l'Audiovisual de Catalunya (CAC). De la mateixa manera, també ha promès que les televisions autonòmiques de territoris amb llengua pròpia es beneficiaran dels nous sistemes de finançament que es puguin establir. Ha posat d'exemple que s'incrementin les coproduccions entre TVE i TV3 per a crear un "motor de producció audiovisual".

Rufián: "Hi haurà quota i la fixarem nosaltres"

Per una banda, ERC ha acordat el govern espanyol el compliment de tres compromisos contrets en el passat. En primer lloc, “la plena transferència immediata” de les beques a la universitat, per un valor de 18 milions d’euros. En segon lloc, continuar treballant per al traspàs de la gestió de l’ingrés mínim vital, com també ha acordat el PNB en aquesta negociació. Finalment, s’ha pactat invertir en cooperació i l’establiment d’un corredor humanitari.

Per altra banda, s’ha tancat que la futura llei audiovisual estatal inclourà quota per a les llengües cooficials de l’Estat. El percentatge no s’ha tancat, però Gabriel Rufián ha explicat que s’acordarà de forma conjunta i els republicans duran la batuta, amb la col·laboració de les formacions basques i gallegues. “Hi haurà quota i la fixarem nosaltres. Si s’aprova serà amb l’OK d’ERC”, ha subratllat el portaveu d’ERC en roda de premsa des del Congrés. "Ens juguem un sector industrial sencer, 26.000 llocs de treball", ha advertit un cop més. Es tancarà abans del 31 de desembre, quan finalitza el termini de Brussel·les.