El Fòrum Cívic Nou Cicle ha posat al mateix escenari els dos aspirants a la primera secretaria del PSC –Núria Parlon i Miquel Iceta– en una jornada marcada per l’huracà de l’aixecament de Ferraz que ha acabat amb la dimissió del fins ara secretari general del PSOE, Pedro Sánchez.

Parlon i Iceta ja han començat la jornada amb declaracions contradictòries respecte a quin ha de ser el posicionament dels diputats del PSC a Madrid en cas que el PSOE decideixi permetre la investidura del president del govern espanyol en funcions, Mariano Rajoy. Parlon és partidària de trencar la disciplina de vot mentre que Iceta s’ha mostrat més distant.

No ser la crossa del PP

“Ha caigut un secretari general del partit perquè el PSOE té un dilema: com vol que se’l reconegui, per les aliances actives o passives amb el PP? No ens fem trampes", ha demanat Parlon.

En aquest punt ha remarcat que el PSC és un "partit autònom del PSOE" i que, per tant, "si les decisions de Madrid són no complir amb les resolucions adoptades", el PSC no hi pot estar d'acord.

"No podem legitimar una aliança amb el PP –ha afirmat entre aplaudiments–. En aquesta situació, la nostra obligació és demanar als diputats que trenquin la disciplina de vot. No volem ser la crossa del PP. Ha caigut un secretari general escollit en les bases: el dilema és com es relaciona el PSC i el PSOE en una decisió ideològica. Esperem poder-ho defensar de la mà del PSOE i, si no, des de la nostra autonomia".

Consulta a la militància

Per la seva banda, Iceta no ha entrat en aquest extrem però ha insistit que el PSOE no permetrà un nou govern de Rajoy i ha remarcat que l'objectiu del PSC és aconseguir que el PSOE consulti qualsevol canvi de posició respecte a la investidura amb la militància.  

“El PSC votarà 'no' a Rajoy, no pot haver-hi cap dubte però amb això no en tinc prou. Vull que voti 'no' tot el PSOE”, ha exclamat el primer secretari del PSC per després demanar al PSOE que prengui consciència dels errors i de per què s’han donat aquests resultats.

Parlon veu insuficient la reforma federal

El document de Granada sobre la reforma federal i la via canadenca han elevat el to del debat. 

"Per a la gent, Granada és una ciutat", ha etzibat Parlon a Iceta. Iceta ha posat en valor el text que advoca per la reforma federal –"molts el van voler minimitzar"- mentre que a la seva número 2 li falta concreció i definició. De fet, creu que el primer esforç que han de fer els socialistes és reformular la proposat federal constitucional després de "renunciar al dret a decidir perquè va acabar associat a autodeterminació". "Hem de tenir en breu un pacte amb el PSOE per defensar una proposta per sortir del bloqueig institucional i que pugui ser votada a Catalunya", en contraposició al PPC i a la proposta de l'independentisme per votar només sobre una eventual "situació", la ruptura, i no un nou marc, ha argumentat Parlon.

"El problema no és precisar la proposta, sinó posar-la en marxa, si no arrenca. No m'agrada posar dates perquè contribuïm a enganyar el personal", l'ha advertit Iceta. "Granada està molt bé però és insuficient", li ha reblat Parlon. I irònicament Iceta ha recomanat a la seva rival a les primàries fer la proposta encara "més ambiciosa" si ara ja no pot avançar aritmèticament ni política. "Com més definit, més dificultats per negociar, és tècnica negociadora bàsica", ha reblat Iceta entre aplaudiments. En aquest context, el primer secretari socialista ha recomanat definir la proposta de reforma federal més endavant, en el debat amb totes les forces: "Si no caurem a la trampa: o això o res".

En canvi, Parlon ha insistit en la necessitat de desenvolupar Granada amb "elements definitoris" i deixar clar que el PSC té un "model diferenciat" del PP a ulls de la ciutadania. En descartar tots dos la via unilateral, Parlon ha anat més enllà i ha apuntat que arribar a convertir-se ara en "crossa" del PP arran de la crisi al PSOE deriva precisament d'haver "evitat" desenvolupar el document de Granada. "Menys discursos i més política", ha clamat a la part final del debat, en què els dos candidats han endurit el to de les intervencions. "A la gent no se la pot enganyar amb paraules maques", ha afegit Iceta.