El president tunisià, Kais Said, ha nomenat aquest dimecres com a primera ministra a Najla Bouden Romdhane, una alta funcionària del departament d'Educació Superior i Recerca Científica. Es tracta de tot un fet històric, atès que Bouden s'ha convertit així en la primera dona en aquest càrrec - vacant  des de feia dos mesos- en la història de país.

En un breu comunicat de la Presidència compartit també al perfil institucional del departament, el mandatari ha declarat que la decisió s'emmarca dins de les mesures excepcionals anunciades el passat 22 de setembre, que inclouen la suspensió de la quasi totalitat de la Constitució de 2014 i, per tant, s'arroga el poder legislatiu i executiu. Segons aquesta font, la nova responsable serà l'encarregada de formar un nou govern "com més aviat possible [...] d'acord amb el Decret presidencial núm. 117 sobre mesures excepcionals".

 

 President Tunez Kais Saied y primera ministra  Najla Bouden Romdhane / EFE

El president de Tunísia, Kais Saied, reunit amb l'acabada de nomenar primera ministra, Najla Bouden Romdhane, en el Palau Presidencial de Cartago a Tunísia / EFE

Tuit presidencia nueva jefa de gobierno

Tuit publicat sobre el nomenament de Najla Bouden Romdhane en el Twitter del departament de Presidència 

 

La nova cap de govern

Fins ara, Romdhane, de 63 anys, havia ocupat el lloc de directora general del projecte "Promesa", amb l'objectiu de modernitzar l'educació superior. Una dècada abans, va ser nomenada directora general encarregada de la qualitat d'aquest ministeri. El 2015 va treballar a més com a responsable del gabinet del ministre d'Educació.

La classe política, la societat civil i la comunitat internacional han denunciat el perill que suposa el poder absolut del president - és a dir, el cap de l'Estat -  des que el 25 de juliol passat destituís el primer ministre, suspengués l'Assemblea i la immunitat parlamentària dels seus 217 membres.

 

President Tunez Kais Saied y primera ministra  Najla Bouden Romdhane / EFE

El president de Tunísia, Kais Saied, reunit amb l'acabada de nomenar primera ministra, Najla Bouden Romdhane, en el Palau Presidencial de Cartago a Tunísia / EFE

 

Estat d'excepció al país

En el poder des de finals de 2019, Said va decretar l'Estat d'excepció de manera indefinida i es va atribuir plens poders invocant l'aplicació de l'article 80 de la Constitució, que li permet assumir poders excepcionals en cas d'"amenaça" per al país.

Una iniciativa qualificada per la majoria de formacions com "cop d'Estat" mentre que altres consideren que es tracta d'una "rectificació" de la revolució de 2011 que va posar fi a dues dècades de dictadura de Zine L'Abidine Ben Ali. 

 

Imatge principal: la recentment nomenada primera ministra de Tunísia, Najla Bouden Romdhane / EFE