Artur Mas aposta per impulsar la creació d'una nova formació política des de Convergència i així ho dirà i ho votarà a les primàries del partit del proper 21 de maig, el superdissabte en què no només triaran el candidat per a les eleccions del 26-J, sinó que també decidiran si estan a favor o no d'impulsar una nova formació política o refundar-la. 

L'expresident del Govern i president de CDC s'ha mostrat favorable a crear un nou partit i no refundar-lo perquè "és la millor manera de ser més gent i millors" i, per tant, "preu per preu, sabates grosses". Així ho ha dit a Els Matins de TV3, on ha afegit que d'aquesta manera podran "eixamplar la base". 

Mas ha reconegut que l'estratègia convergent "ha de ser diferent de la dels altres anys" perquè, mentre abans "estàvem implicats en la relació Catalunya-Espanya intentant dialogar, al mateix temps que intentàvem desenvolupar l’autonomia catalana", ara "estem desenvolupant un Estat".

Rentat de cara

El rentat de cara de CDC comença per la celebració de primàries per triar candidat per a les properes eleccions al Govern espanyol. "Volem noves formes", ha volgut deixar clar i, per això, "sóc conscient que a l’espai central de Catalunya cal que hi hagi nous lideratges", diu, encara que ell hi continuarà sent perquè "que ara hi hagi gent que ocupi determinats càrrecs, no vol dir que no n’hi hagi d’altres".

El president de CDC ha reconegut que té noms al cap i ha avisat que tenir nous líders vol dir que siguin "poc coneguts", però ha restat importància als noms i ha posat sobre la taula que la prioritat és que "el canvi sigui profund com ho és a la societat". "Es tracta de fer renéixer CDC preservant els seus millors actius", ha aclarit.

Per renovar-se, Mas ha exposat que els cal introduir noves qüestions com el canvi climàtic, "que fa 20 anys no era un tema principal de debat", o "crear una riquesa del segle XXI fent apostes econòmiques diferents" perquè, afirma, ara "es parla molt de subsidis i de repartir la riquesa, però de crear-ne no se'n parla. I cal crear-la de manera nova".

També ha anunciat que "en circumstàncies normals, no he de tornar a ser candidat a la presidència de la Generalitat".

El peix al cove, enterrat

Fins fa poc més de tres anys, "a Catalunya es feia política d'autonomia", ha recordat Mas, que ha afegit que llavors la situació anava encaminada cap a l'Estatut i el peix al cove. "Ara, la independència de Catalunya és un paràmetre nou" i "la política es fa pactant entre diferents" perquè Junts pel Sí i la CUP pensen de maneres diferents i han pactat.

Això no vol dir que mentre el panorama polític continuï sent el d'ara, el Govern espanyol quedi al marge de la qüestió catalana. "Mentre calgui ser a Madrid, hem de ser-hi amb caràcter d’utilitat. Les reunions s’han de fer", ha raonat, tot i que s'ha lamentat que "falta maduresa en la política espanyola, generositat i cultura del pacte". 

"He vist l’espectacle de la política espanyola, ha vist vostè algú fer un pas al costat?", ha qüestionat, al mateix temps que ha recordat que va fer "el que tocava" perquè a Catalunya sí que es va evitar anar a nous comicis gràcies al seu pas al costat que, ha reconegut, "el tornaria a fer" perquè "un líder polític ha d'actuar amb generositat i sentit d'Estat".

Ara bé. Mas ha volgut fer públic que "hi ha gent que em diu que havia de fer com els alts funcionaris de Madrid que fan política, noves eleccions", però ha assegurat: "Jo penso que no".

Model escocès

Mas ha dit clar i català que Catalunya vol anar per la via d'Escòcia i no la de Kosovo perquè "el referèndum és la via per fer-ho i la normal entre gent madura i demòcrata", tot i que ha admès que "no és l'única", i ha afegit que "no defensem una independència aïllada de l’exterior dins el projecte europeu com Àustria o Dinamarca".

A parer seu, "cal una majoria de vots" i "no només la majoria absoluta en diputats al Parlament" i ha posat de manifest que "si Catalunya esdevé un Estat independent, caldrà un acord amb la UE perquè qui mana és el propietari del deute".