L'exiliada Marta Rovira, secretària general d'ERC, s'ha reunit amb la consellera d'Exteriors, Victòria Alsina, a la delegació del Govern a Ginebra. Les dues polítiques han repassat la situació política i la situació dels exiliats.

Alsina ha iniciat una visita a Suïssa per assistir a un acte commemoratiu dels 50 anys del discurs de Pau Casals a l'ONU, organitzat per la delegació del Govern a Ginebra. 

Fa 50 anys el mestre compositor i violoncel·lista Pau Casals i Deilló (1876-1973) pronunciava un discurs a la seu de les Nacions Unides (ONU) que passaria a la història. L'inici del discurs ha quedat gravat a la memòria: "I am Catalan" (Soc català). Una frase molt simple que va precedir un discurs en el cor de l'ONU, quan a l'Estat espanyol governava el franquisme.

 

Era el 24 d'octubre de 1971 quan l'ONU va rebre a la seva seu estatunidenca al mestre violoncel·lista Pau Casals per atorgar-li la medalla de la Pau de les Nacions Unides. "Vostè ha consagrat la seva vida a la veritat, la bellesa i la pau. Com a home i com artista", va reconèixer l'ONU. 

Després de rebre la medalla de l'ONU, que reconeixia el seu paper en la promoció de la pau des de les arts, Casals, visiblement emocionat, es va adreçar al públic per parlar no només d'ell sinó de tot el seu poble:

El discurs de Casals

 

"Deixeu-me que us digui una cosa: jo soc català. Catalunya és avui una regió d'Espanya, però què ha estat Catalunya? Catalunya ha estat la nació més gran del món. Jo us n'explicaré el perquè. Catalunya va tenir el primer Parlament, molt abans que Anglaterra. Catalunya va tenir les primeres Nacions Unides: al segle XI totes les autoritats de Catalunya es van reunir en una ciutat de França —aleshores Catalunya— per a parlar de pau, al segle XI... pau al món i contra, contra, contra les guerres, la inhumanitat de les guerres... això és Catalunya", va indicar. El discurs va esdevenir ja un símbol de catalanitat durant el franquisme.

Casals va fer costat activament al bàndol republicà, tot i que la persecució religiosa desencadenada l'afectava profundament en les seves conviccions –va enfrontar-se als milicians que perseguien algun dels seus veïns de Sant Salvador–, i va oferir a ferits i víctimes de la guerra el seu talent musical en diversos concerts benèfics al Gran Teatre del Liceu, rebatejat com a Teatre Nacional de Catalunya. Es va exiliar a Prada.

Dades obertes

 

La consellera també ha aprofitat per celebrar una reunió de treball amb organitzacions multilaterals que treballen en dades obertes, com el Centre Europeu per a la Recerca Nuclear (CERN), l'Organització Mundial de la Salut (OMS), Universal Doctor, la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) de Barcelona i ONU-Immigració.

Victòria Alsina Ginebra datos Govern

Victòria Alsina ha participat a Ginebra a una reunió sobre les dades obertes / GOVERN