A menys de 48 hores per a la celebració de les eleccions generals del 26-J, la notícia sobre el resultat del referèndum britànic no ha estat ben rebuda pels principals dirigents espanyols, un cop conegut el triomf del Brèxit de la Unió Europea. Les crítiques dels partits estatals han virat desde la convocatòria del referèndum, fins a la decisió presa pel més del 51% de ciutadans del Regne Unit. En les observacions fetes per una qüestió internacional s'hi han destil·lat crítiques velades a la situació espanyola.

El líder de Ciutadans, Albert Rivera, ha criticat la "irresponsabilitat" del Premier britànic, David Cameron, per haver convocat un referèndum que ell ha titllat com a "secessionista". Al seu parer, hauria pensat més en l'ascens de "l'extrema dreta" del continent i del seu propi país, en al·lusió al líder de l'UKIP, Nígel Farage, que no pas en el futur d'Europa. Segons Rivera, Europa té ara una oportunitat de replantejar el seu projecte i resoldre els "dos mals" que l'assolen, que serien el "nacionalisme", en referència a l'independentisme català, i el "populisme", en al·lusió a Podemos.

Per la banda del secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, les al·lusions al Partit Popular (PP) i Podemos també s'han pogut notar en el rere fons dels seus arguments. Sánchez considera "un cop molt dur" per als europeistes aquest resultat, assegurant que s'ha arribat a tal situació, com a resultat de "la confluència entre el populisme i una dreta irresponsable", que hauria fet una gestió del projecte europeu que ha dut al descontentament.

Posant l'accent en esdeveniments com la guerra de Síria i la decisió de la UE de contenir els refugiats a la frontera amb Turquia, el secretari general de Podemos, Pablo Iglesias, ha assegurat que d'una Unió Europea "justa i solidària ningú no voldria anar-se'n". Al seu parer, seria el fracàs moral del projecte comunitari allò que hauria portat a la desafecció amb la idea d'Europa. És a dir, que Iglesias no ha criticat el referèndum, però sí el resultat.

Al marge de les declaracions institucionals del president en funcions, Mariano Rajoy, la vicepresidenta, Soraya Sáenz de Santamaría, ha titllat de "mala notícia" el referèndum en què els britànics han decidit sortir de la UE. El missatge de tranquil·litat de Rajoy ha estat reiterat per Santamaría, posant èmfasi que la decisió arriba en un moment en què Espanya té una economia "sanejada", després dels anys de gestió popular. "Encarem un problema difícil per als europeus però troba a Espanya en una situació millor que el 2009, el 2010 o el 2011", ha indicat.