Les associacions de jutges recriminen a l'executiu espanyol i als partits amb representació al Congrés dels Diputats que des del març de 2020 no s'hagi redactat ni aprovat una llei especifica de pandèmies. Apunten que aquesta legislació hauria evitat la situació d'ambigüitat entre les decisions dels tribunals superiors de justícia contraris a les mesures impulsades per les comunitats autònomes.

Després de l'enèsima decisió de la justícia, aquest dilluns el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya acordava mantenir la decisió d'aplicar el toc de queda només en 19 municipis catalans en contra de la petició de la Generalitat. Des de l'Associació Judicial Francisco de Vitòria (AJFV), indiquen que l'Executiu de Pedro Sánchez està traslladant la responsabilitat d'una decisió política a l'àmbit judicial.

Recorden que els magistrats que estan entrant a validar o a vetar decisions relatives a mesures d'índole sanitàries per a combatre la pandèmia, com l'obligatorietat o no del conegut com a 'passaport covid' per a determinades activitats, valoren i decideixen no per conveniència de la mesura sinó atesa la legalitat d'aquesta.

No és el mateix criteri

Des de l'AJFV expliquen a Europa Press que al final el que s'aconsegueix és que una decisió que és política, que es basa en criteris sanitaris de "prevenció i prudència", recau en el poder judicial que actua amb un altre criteri, que "no és incompatible, però que no és igual".

Indiquen així que la perspectiva de decisió d'un polític i la d'un jutge és diferent i això genera un problema. Afegeixen que aquesta problemàtica ja es preveia des de fa un any i per això des de l'àmbit judicial s'ha reclamat un marc normatiu que aporti "precisió" a la presa de decisions. "Les normes --sanitàries-- ara són ambigües i permeten tot i res al mateix temps", lamenten.

I aquest nou marc, expliquen, ha d'arribar a través de reformes legals impulsades des del Parlament, per iniciativa pròpia o del Govern, una cosa que podria reduir el marge d'incertesa del 90 per cent al 40 o fins i tot al zero per cent.

Decisions per tot el territori

Aquest punt de vista és compartit també pel Fòrum Judicial Independent (FJI) des d'on s'acusa l'Executiu espanyol de no haver volgut aprovar aquesta 'llei de pandèmies', tot i que s'espera que la situació actual no canviï a mitjà o llarg termini.

Creuen que aquesta normativa per a pandèmies aconseguiria "uniformar les decisions" que s'adopten en tot el territori, i lamenten que l'Executiu hagi "declinat" aquesta responsabilitat deixant les decisions a costa dels diferents tribunals superiors de Justícia que han hagut de resoldre perquè han de vetllar pels drets fonamentals.

Al fil, recalquen des del FJI, que aquesta nova normativa, que ha de ser una llei orgànica, és possible atès que han tirat endavant nombroses modificacions legals. "Per a altres coses sí que hi ha rapidesa", indiquen, posant com a exemple la reforma de la Llei orgànica del Poder Judicial perquè el Consell General del Poder Judicial (CGPJ) no pugui fer nomenaments discrecionals en la cúpula una vegada expirat el seu mandat.

Imatge principal: Jutge del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya