Jordi Pujol Ferrusola, el primogènit de l'expresident català, va canalitzar suposadament comissions rebudes d'empreses a través de la Fundació Albert Pascual, que ell va gestionar i que es dedica a finançar equips de rugbi de Barcelona i dels "Països Catalans" com el del FC Barcelona.

Així consta en un informe de la UDEF, a què ha tingut accés Efe, contingut en el sumari del cas Pujol i que analitza l'ús que va fer Jordi Pujol "Júnior" d'aquesta fundació, per a la qual s'encarregava d'aconseguir finançament i en la qual prenia "les decisions transcendents" almenys entre els anys 2004 i 2009.

Segons el document, el fill gran dels Pujol va utilitzar presumptament aquesta fundació, l'objecte social de la qual és "Desenvolupar l'esport del rugbi a Barcelona i als Països Catalans", per "canalitzar pagaments procedents d'empreses" que "posteriorment es desviarien a finalitats privatives".

Entre aquestes empreses figura Isolux, que li va pagar diversos milions d'euros a canvi de serveis d'assessoria dels quals no consta justificació, per la qual cosa la Fiscalia creu que aquests abonaments van respondre realment a comissions per adjudicacions públiques de la Generalitat.

La Fundació Albert Pascual es va crear el 2003 i la presideix Raimón Jorba, la persona que apareix com a interlocutor de Jordi Pujol Ferrusola en diversos correus electrònics confiscats per la Policia en el registre al seu despatx de Barcelona al carrer Ganduxer.

D'aquests correus, la UDEF conclou que el fill de l'expresident català prenia les decisions importants de la fundació i que aquest poder decisori s'estenia a les partides de despeses, és a dir, al finançament d'equips de rugbi de l'àmbit català.

Concretament la fundació hauria finançat tres equips: el FC Barcelona, la SASP USAP (Union Sportive des Arlequins Perpignanais) de Perpinyà (Rosselló) i la seva filial a Barcelona, aquest últim conegut com "Les Catalans" i on pel que sembla hauria jugat el primogènit dels Pujol.

En una carta confiscada de 2006 es reflecteix un conveni de col·laboració entre la fundació i el FC Barcelona pel qual hauria pagat almenys 23.066 euros en nòmines als jugadors del club blaugrana de rugbi.

2,2M€ per a cinc temporades

Als equips de la SASP USAP, la fundació va pagar 2,2 milions d'euros per finançar-ne les cinc temporades esportives entre 2004 i 2009, segons diversos convenis, que estipulaven que un amic personal de Jordi Pujol Ferrusola, Robert R., havia de fer-ne el seguiment.

Aquestes xifres varien en un esquema de flux de diners trobat en en el registre al despatx, que mostra que la fundació va pagar 1 milió d'euros al Barça a raó de 300.000 euros a l'any, 1,2 milions a la USAP i 274.000 euros a la USAP B.

"En realitat -diu la UDEF-, el finançament d'aquestes activitats no respon si no a una operació triangular, utilitzant com a plataforma d'aterratge i posterior llançament de capitals una fundació".

Aquesta operativa queda "meridianament clara", segons l'informe, en un correu entre Jorba i Pujol en el qual s'exposen els fluxos de capitals procedents de donacions a la fundació, que després s'utilitzen per sufragar els equips de rugbi.

"En aquesta comunicació quedaria diàfana tant l'operativa, com que la seva direcció i disseny té a Jordi Pujol Ferrusola com a responsable", assegura l'informe, que després detalla que part d'aquestes donacions van provenir d'Isolux.

Un quadre d'aportacions

Basa aquesta afirmació en un quadre trobat també en el registre al despatx que indica que les donacions les van fer tres aportants, "Ap.1", "Ap.2" i Ap.3", els quals només entre 2006 i 2009 van aportar 2 milions d'euros a la fundació.

La Policia ha aconseguit identificar un d'ells com Isolux gràcies a un contracte de donació de 648.000 euros d'aquesta empresa a la fundació, dels quals només es van ingressar efectivament en la fundació 432.000.

Els 216.000 euros restants van anar a parar en mans de Jordi Pujol fill, que va registrar un ingrés per aquesta quantitat en el compte de l'empresa Brantridge que tenia a Londres a través d'un testaferro.

Aquesta donació "desapareguda" que finalment va acabar a Brantrige el 2009 pot respondre, segons l'UDEF, a "un canvi de plans d'última hora" decidit per Jordi Pujol Ferrusola, que hauria indicat a l'amo d'Isolux, Luis Delso, que l'últim pagament de la comissió es fes d'aquesta forma.