El primer secretari del PSC, Salvador Illa, ha afirmat que l'acord metodològic d'aquest divendres entre el ministre de la Presidència, Félix Bolaños, i la consellera de Presidència, Laura Vilagrà, és un pas important i necessari per assolir “una Espanya i una Catalunya sense confrontació i amb concòrdia". Així ho ha manifestat aquest dissabte durant la seva intervenció a la jornada de reflexió 'De l'acció global a l'acció local. Ciutats segures, ciutats cohesionades' organitzada pel PSC i la Fundació Campalans, en què també ha participat Bolaños.

Salvador Illa ha advertit que el procés de diàleg "no serà fàcil ni ràpid", però ha demanat apostar per la negociació per aconseguir "la concòrdia, el retrobament i l'absència de confrontació". No obstant això, ha assegurat que encara queden moltes passes a fer en aquesta línia.

Ara bé, segons el líder del PSC el diàleg no només s'ha de produir entre la Generalitat i Moncloa, sinó que també s'ha d'abordar des del diàleg entre partits catalans. En aquest sentit, també ha demanat al president de la Generalitat, Pere Aragonès, que convoqui una taula amb els grups amb representació al Parlament com a "complement del diàleg amb el govern espanyol".

D'altra banda, Illa també ha subratllat l'"aposta del president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i els socialistes catalans pel diàleg". Segons ell, aquest és l'únic instrument vàlid a les democràcies.

Bolaños afirma que l'acord és "el que demanen els catalans"

Paral·lelament, el ministre per a la Presidència, Relacions amb les Corts i Memòria Democràtica, Félix Bolaños, ha defensat que l'acord metodològic sobre el diàleg aconseguit divendres amb la consellera de Presidència, Laura Vilagrà, és "exercir política útil i respon al que demanen els catalans". Així ho ha dit aquest dissabte durant la seva intervenció a la jornada de reflexió 'De l'acció global a l'acció local. Ciutats segures, ciutats cohesionades' organitzada pel PSC i la Fundació Campalans.

Per a Bolaños, la ciutadania catalana demana que el govern espanyol i la Generalitat siguin valents, "representatius de la majoria de la societat, i que totes les parts cedeixin amb un objectiu comú, que els catalans visquin millor".

Polítiques de seguretat i ocupació

Salvador Illa ha apostat per les polítiques de seguretat. I és que, segons ell, s'han de reclamar i exercir perquè són iniciatives "d'esquerres, progressistes i socials perquè afecten la convivència" i blinden les llibertats dels ciutadans. Sobre aquest punt, el primer secretari del PSC ha defensat que cal dotar els cossos i forces de seguretat de més recursos per garantir-ne l'efectivitat. Alhora, ha celebrat que s'estigui treballant en aquest sentit a Catalunya. "Hi ha un moment en què s'ha d'usar la força, i el monopoli de la força a les societats democràtiques, per sort, recau en els cossos i forces de seguretat", ha afirmat. 

Finalmet, Salvador Illa ha fet referència al fenomen de l'ocupació d'habitatges. "L'ocupació és un dissolvent de la convivència social", ha assegurat. I ha demanat a la Generalitat que escolti i atengui els alcaldes catalans per solucionar de manera conjunta els problemes i les reclamacions de la ciutadania.