El govern espanyol manté l’aparença de calma, enviant un missatge de tranquil·litat a ciutadans i mercats, però alerta de les possibles conseqüències del Brèxit a curt termini per Espanya. El ministre d’economia i competitivitat en funcions, Luis de Guindos, ha titllat de “factor tan desestabilitzador” la decisió presa pels ciutadans britànics, en la roda premsa posterior al Consell de Ministres. Tanmateix, la inquietud del govern central té una raó política que preocupa més entre bastidors: la possibilitat d’un efecte dominó entre altres països de la Zona Euro.

De Guindos ha excusat la caiguda registrada per l’Íbex 35 en el fet que tingui una major proporció d’entitats bancàries, a diferència de la mitjana de les economies de l’euro en les seves borses. El ministre en funcions ha aportat la dada que, en canvi, els bons de l’Estat sí han assolit un descens sostingut i similar. “És fonamental continuar generant confiança i credibilitat” ha afirmat de Guindos, introduint la cunya de la bona gestió del govern del Partit Popular, que creu que permet esmorteir el fet, a diferència dels anys de la crisi, entre 2009-2011 –quan governava el PSOE–.

Pel que fa a l’estol de creixement, el ministre creu que Espanya no estaria entre els països més afectats per la sortida del Regne Unit de la UE, d’acord amb les anàlisis d'institucions com el Tresor Britànic o el Fons Monetari Internacional (FMI). "No farem una revisió del PIB entre altres coses perquè estem creixent per sobre del 3%", ha aclarit. Ja en el seu moment De Guindos va dir que si hi ha canvis en el pronòstic d'un 2,7% de pujada seria a l'alça. Tampoc considera que s'hagin de produir afectacions pel que fa a la previsió d'ocupació ara que aquesta arriba als 18'5 milions.

"Una entitat de poca confiança"

Sobre altres qüestions polítiques que afecten a Espanya, el ministre ha volgut aïllar la multa que la Comissió volia posar a l'Estat per incompliment de l'objectiu de dèficit, considerant que no és una circumstància que hagi de relacionar-se. Segons ha pogut saber El Nacional, el govern està més preocupat perquè es produeixi un efecte dominó en la voluntat de sortir de la UE i caigui en picat la seva credibilitat. Les fonts consultades asseguren que si altres països es sumessin a la petició, es començaria a veure Brussel·les com "una entitat de poca confiança". 

La vicepresidenta en funcions, Soraya Sáenz de Santamaría, ha respost sobre els neguits del govern davant de les càmeres. "El populisme cavalca a lloms de la crisi" són les paraules amb què ha fet una crida a tots els partits polítics per treballar junts de cara a enfortir la posició d'Espanya dins de les institucions comunitàries i el procés d'integració. La vicepresidenta descarta que es puguin fer comparacions entre països, però aposta per informar l'opinió pública, en una al·lusió velada als moviments d'independència.

La número dos del govern ha assenyalat que el president en funcions, Mariano Rajoy, ha mantingut contactes intensos amb líders comunitaris, com ara el president de la Comissió Europea, Jean Claude-Juncker, en previsió dels diferents escenaris que es puguin produir. Aquests també han estat analitzats per la comissió interministerial creada a aquest efecte, extremant les precaucions per si el Brèxit es produïa. Així les coses, d'allò que no en té dubte el govern és que Gibraltar li pertanyeria. "Gibraltar forma part d'Espanya i aquesta és la seva bandera" ha conclòs.