El govern espanyol "respecta" la decisió de la justícia alemanya, que ha decidit aquest dijous deixar Carles Puigdemont en llibertat sota fiança i no extradir-lo a Espanya pel delicte de rebel·lió –a l'espera de decidir si ho farà per malversació– com demanava el jutge instructor del Tribunal Suprem, Pablo Llarena, en l'euroordre de detenció emesa fa unes setmanes.

"El govern espanyol desconeix els termes exactes en què s'ha pronunciat el tribunal alemany i per tant no pot fer cap valoració", diuen les fonts consultades, sobre que no s'apreciïn des de l'Audiència de Schleswig-Holstein indicis de la violència suficient com per sobrepassar les institucions de l'Estat espanyol. Aquest era un dels requisits necessaris, segons el codi penal alemany, perquè els fets detallats per Llarena tinguessin la seva equivalència en Alta Traïció al país germànic.

El fet és que les fonts recorden que l'Executiu central mai no opina sobre decisions judicials. "Més encara quan es tracta de decisions d'un tribunal d'un altre país. La respecta sempre; quan li agraden i quan no", exposen.

Així i tot, el portaveu del govern espanyol Íñigo Méndez de Vigo sí que va dir en una roda de premsa posterior al Consell de Ministres el passat 27 de març que era "equivalent" el delicte de rebel·lió al d'alta traïció, a més d'avisar que no es tractava "només d'una qüestió espanyola, és també atemptar contra la Unió Europea", en al·lusió al procés sobiranista.

Al respecte, des del Palau de la Moncloa es mostren convençuts que "la justícia espanyola adoptarà les mesures més adequades davant d'aquesta nova circumstància per a vetllar pel compliment de les lleis" a Espanya, ja que hi ha diversos càrrecs del Govern destituït en presó provisional, processats per aquest i altres delictes.