El president a l'exili Carles Puigdemont s'expressava amb contundència aquest diumenge recordant al govern espanyol que "les condicions no les posa qui demana ajuda" i defensava que Junts posi les condicions i que els partits espanyols "tenen dret a discutir-les i negociar-les". La llei d'amnistia és una d'aquestes condicions i el diari ABC s'ha posat mans a l'obra per trobar testimonis contraris a aquesta llei, i els ha anat a buscar al Tribunal Constitucional. El diari s'ha posat en contacte amb expresidents, exvicepresidents i exmagistrats del TC, a més d'alguns catedràtics experts en dret, perquè els donin els seus arguments contra l'amnistia. Les opinions són contràries a la mesura, però amb una excepció. L'opinió més repetida entre els expresidents i exmagistrats és que la llei d'amnistia va contra "l'estat de dret".

"Negació de l'estat de dret"

El primer testimoni que recull el rotatiu és el d'un president emèrit del Tribunal Constitucional, Álvaro Rodríguez Bereijo, que es refereix directament al president Puigdemont: "La qüestió no és si una llei d'amnistia pot ser constitucional o no, sinó si una amnistia com la que es vol donar a Puigdemont i als que van participar en el cop del 2017 és constitucionalment admissible, en la mesura que es produeix la desaparició del delicte, basat en aquest cas en conductes contràries a la Constitució". Rodríguez Bereijo opina que l'amnistia implicaria "una deslegitimació de la Constitució i de l'estat de dret que la mateixa Constitució no pot suportar".

Molt similar és l'opinió de Ramón Rodríguez Arribas, vicepresident emèrit de l'òrgan, que considera que darrere la possible llei d'amnistia hi ha "un interès partidista i personal". Rodríguez Arribas fa una comparació dels delictes pels quals es va condemnar els líders del procés amb uns altres: "Tampoc la Constitució prohibeix la pederàstia ni l'antropofàgia, i no per això la seva regulació seria constitucional".

L'exvicepresidenta de l'òrgan Encarnación Roca, és contundent i apunta que la llei d'amnistia "ni té encaix constitucional ni té interès general". Segons Roca, la norma que diu que "tot el que no està prohibit està permès", només és aplicable al dret Penal, però no ho és al dret Civil o Constitucional. El mateix opina Manuel Aragón, exmagistrat del TC, que subratlla que "pensar que el que no es prohibeix a la Constitució es pot fer és un error teòric i dogmàtic". "La Constitució no prohibeix que es robi i, si més no, vulneraria l'article 33 sobre el dret a la propietat privada", explica a tall de comparació.

L'excepció

Com sempre, hi ha l'excepció que confirma la norma, i aquesta és l'opinió de l'expresident del TC Pascual Sala, que va ostentar el càrrec entre 2011 i 2013. Segons el seu judici, la Constitució no prohibeix una llei d'amnistia si està motivada i té com a finalitat la convivència democràtica