L'empresari Rafael Pallardó, imputat en el cas Emperador, ha ratificat davant la Fiscalia de Catalunya que va ser coaccionat pels fiscals del cas 3% perquè vinculés l'expresident de la Generalitat Jordi Pujol amb moviments de fons de la Banca Privada d'Andorra.

Segons han informat fonts jurídiques, l'empresari va prestar ahir declaració davant el fiscal de la Fiscalia Superior de Catalunya que investiga la denúncia per coaccions que va presentar contra els fiscals Anticorrupció José Grinda i Fernando Bermejo -que porten el cas 3%- i Juan José Rosa.

La Fiscalia Superior de Catalunya va obrir una investigació sobre els fiscals, després que el fiscal en cap d'Anticorrupció, Manuel Moix, els remetés la denúncia que li va presentar Pallardó, en la qual aprecia possibles delictes de coaccions que, en cas de tenir transcendència penal, haurien de ser enjudiciats pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC).

Pallardó va col·laborar amb la justícia en l'anomenat cas Emperador sobre suposat blanqueig de capitals, confessant que es dedicava a portar diners de la xarxa de Gao Ping a la Banca Privada d'Andorra.

'JP, JPM i JPmarta'

Segons ha relatat l'empresari, les suposades coaccions van ocórrer al març del 2015, en una reunió celebrada en un despatx del ministeri públic del Palau de Justícia de Barcelona a la qual van assistir els tres fiscals citats, a més de dos advocats del denunciant.

Com ja va fer davant Moix el mes de març passat, Pallardó ha mantingut que Grinda i Bermejo el van instar a lliurar uns correus electrònics destinats a ell, en els quals la Banca Privada d'Andorra li demanava que lliurés unes quantitats de diners a unes persones amb les inicials JP, JPM i JPmarta.

Segons Pallardó, els fiscals li van insistir perquè admetés que aquestes inicials corresponien a l'expresident català Jordi Pujol i la seva dona Marta Ferrusola i es van mostrar visiblement irats quan l'empresari es va negar a fer-ho, a l'hora que li advertien que perdria els favors processals que li havien promès.

"No estava disposat a mentir"

L'empresari ha explicat al fiscal que investiga la denúncia que va estar col·laborant en la investigació del cas Emperador sobre presumpte blanqueig de capitals en la qual està imputat, facilitant pistes que van permetre a la policia seguir el rastre dels moviments econòmics il·lícits. No obstant això, ha precisat que no estava disposat a mentir sobre la identitat de JP, que segons precisa no era Jordi Pujol sinó un exdirectiu del BPA.

L'empresari sosté a més que, vuit dies abans de la reunió amb els fiscals, el seu advocat el va instar a viatjar a Andorra per reunir-se amb un oficial de la policia del Principat, amb la finalitat de col·laborar amb la justícia, garantint-li que, malgrat que tenia prohibit abandonar el país per estar imputat en el cas Emperador, Grinda estava al corrent de la situació.

Els fiscals ho neguen

Pallardó assegura que, una vegada a la comissaria andorrana, se li va prendre declaració formal mentre rebia una trucada del fiscal general d'Andorra en la qual aquest li va transmetre el missatge de Grinda que compliria amb el promès sempre que declarés en el sentit que interessava la policia andorrana.

Quan va acabar la seva declaració, afegeix l'empresari, va ser detingut un exdirectiu de BPA i intervinguda la Banca Privada d'Andorra (BPA), propietat de la família Cierco, per canalitzar presumptament fons del crim organitzat. Per la seva banda, els fiscals denunciats sempre han negat les acusacions de Pallardó, i mantenen que aquest els va exigir diners dels fons reservats a canvi d'inculpar Pujol.