El Govern de Mariano Rajoy ha vetat la tramitació parlamentària d'una proposició de llei d'Esquerra Republicana (ERC) per reformar la Llei de Memòria Històrica i ampliar les indemnitzacions a les víctimes del franquisme. Segons explica, aplicar aquesta reforma suposaria una alteració dels pressupostos per un cost extraordinari de més de 4.300 milions d'euros.

La Constitució atorga a l'Executiu central la capacitat de vetar iniciatives parlamentàries que considera que alteren els pressupostos generals en curs, ja sigui per augment de despesa o per reducció d'ingressos.

La iniciativa d'Esquerra, que els independentistes pretenien debatre al ple del Congrés aquest mateix mes, suposa una completa revisió de la Llei de Memòria Històrica de 2007, tant des del punt de vista de les indemnitzacions com de la restitució de béns confiscats i l'exhumació de fosses i identificació de víctimes i desapareguts.

Segons es recull en l'escrit de disconformitat registrat al Congrés i al qual va tenir accés Europa Press, el Govern del PP explica que la proposta dels independentistes catalans comporta un increment "significatiu" de la despesa pública, si bé adverteix que resulta "impossible" quantificar de forma detallada totes i cada una de les seves disposicions, atesa la seva "ambigüitat".

Indemnització extra de 135.000 per beneficiari

Una de les mesures que planteja ERC és reconèixer el dret a una indemnització de 135.000 euros als beneficiaris de tots aquelles persones que van morir per la repressió franquista fins al 27 de desembre de 1978. La Moncloa replica que només multiplicar aquesta indemnització pels 31.656 beneficiaris que actualment perceben algun tipus de prestació derivada de la Guerra Civil ja suposaria una despesa de 4.273,56 milions d'euros.

Una altra reclamació d'ERC comportaria la realització de dues sèries documentals a totes les llengües cooficials que els republicans catalans plantegen que s'emetin a TVE, una sobre la II República i una altra sobre la repressió franquista.

Encara que admet que "no resulta senzill" fer una valoració econòmica sobre una producció de ficció sense conèixer les característiques del producte proposat, el Govern calcula que cada capítol podria costar més de 600.000 euros, als quals caldria sumar l'IVA.

10 milions en sèries de TV

Per arribar a aquesta quantitat el Govern recorre a les últimes obres de ficció de naturalesa històrica que s'han emès a la televisió pública, de temporada única i de 17 capítols de 75 minuts de durada cada un. "Una primera valoració de l'execució d'aquestes mesures ens pot donar un increment pressupostari" de més de 10 milions d'euros, a banda de l'IVA.

Tot això supera amb escreix el que fins ara ha quantificat el Govern per desplegar la Llei de Memòria Històrica, que són els més de 28 milions d'euros que va destinar en els pressupostos generals de l'Estat entre 2005 i 2012 per executar les propostes de la Comissió Interministerial per a l'estudi de les víctimes de la Guerra Civil i del Franquisme. Des de 2013 ja no es reserva cap quantitat per a aquesta partida.

A més de l'augment de la despesa, el Govern justifica el seu veto en què la proposta d'ERC implicaria, a més, una minva dels ingressos, en tant que volen que siguin exemptes en l'IRPF les indemnitzacions previstes en la legislació de l'Estat i de les comunitats autònomes per compensar la privació de llibertat com a conseqüència dels supòsits contemplats a la Llei d'Amnistia. Des de l'Executiu al·leguen que és "difícil" determinar el nombre d'indemnitzacions que en el seu moment es van reconèixer amb càrrec a l'esmentada llei.

Amb aquest veto i el presentat, també divendres, contra una llei del Parlament gallec sobre preferentistes, ja són 21 les iniciatives la tramitació de les quals ha estat censurada pel Govern. La majoria són en suspens, encara que dues d'elles han tirat endavant per decisió de la Taula del Congrés, per la qual cosa el Govern ha recorregut aquesta decisió davant del Tribunal Constitucional.