El líder d’En Comú Podem, Xavier Domènech, ha replicat aquest dijous Susana Díaz que “el millor perquè Andalusia tingui recursos és acabar amb la corrupció”. La presidenta de la Junta d’Andalusia va afirmar ahir que no vol que, en el marc de la proposta de la Hisenda catalana dels comuns, els diners dels andalusos “hi vagin a cotitzar”.

Domènech, que ha estat acompanyat per l’informàtic Hervé Falciani, ha lamentat la corrupció que diu viure “des de fa massa anys” el sistema polític espanyol. En aquest sentit ha carregat contra les portes giratòries de governants com José María Aznar, Elena Salgado o Eduardo Zaplana, que expliquen “per què en aquest país les factures de la llum són més cares a Nou Barris que a Nova York”.

Les conseqüències d’aquestes pràctiques estan sobre la taula. El líder dels confluents ha assenyalat els 44 milions que la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) que xifra per corrupció, així com els 88.000 anuals de frau fiscal que practiquen les grans fortunes, una suma que ha apuntat que “supera amb escreix les retallades”.

Però l’afectació no és només econòmica, sinó democràtica. “Els partits no obeeixen a allò que emana del vot, sinó als qui corrompen”, ha reblat Domènech, lamentant la possibilitat de continuar tenint el PP governant, “el partit més corrupte de la història, qualificat de banda organitzada”.

Que encara hi hagi moltes persones que es decantin pels populars es tracta, per Falciani, que “el costum és una mala pràctica”. Per Domènech: “Ha arribat a un punt que la successió de casos de corrupció s’ha acabat normalitzant”. “S’han normalitzat coses que no són normals”, ha conclòs, reivindicant-se com l’actor que regenerarà l’Estat.

Les propostes

Les mesures que vol posar la confluència catalana en marxa si és al govern tracten, en primera instància, i també en línia amb la presència de Falciani, de protegir els whistleblowers, és a dir, donar cobertura jurídica, psicològica i blindatge del lloc de treball en cas que es denunciï un cas de corrupció.

Sobre paradisos fiscals, com ja han fet a l’Ajuntament de Barcelona, l’administració pública no ha de poder contractar empreses amb les seus allà o que operin a través de societats pantalla. Tampoc les que hagin estat condemnades per casos de corrupció.

Una de les més contundents és la de prohibir que qui hagi exercit en política no pugui incorporar-se mai en el consell d’administració d’empreses "estratègiques pel país". Sense matisos. Domènech ha defensat que “no és sostenible que ex alts càrrecs estiguin constantment jubilant-se amb jubilacions d’or en sectors que no tenen experiència ni coneixement”.