El Defensor del Poble ha sortit en suport dels toreros en plena pandèmia pel coronavirus i ha demanat al ministeri de Treball que els inclogui en les ajudes extraordinàries per desocupació destinades als artistes.

Concepció Ferrer i Casals, adjunta segona del Defensor el Poble, afirma en un document que, després d'estudiar l'informe oficial sol·licitat al respecte al Servei Públic d'Ocupació Estatal (SEPE), la seva institució "no comparteix la interpretació restrictiva i poc ortodoxa" que aquest ha fet l'article 2 de el Reial decret llei sobre el repartiment d'aquestes ajudes.

D'acord amb aquesta interpretació, que ha suposat "l'exclusió dels professionals taurins de l'àmbit de la prestació extraordinària per desocupació creada per la norma", el Defensor de el Poble ha decidit "elevar una recomanació a la ministra de Treball" per tal que es reconeguin els toreros com a artistes.

El Defensor de el Poble ha emès aquesta resolució a instàncies de la Fundació del Toro de Lidia, que el 8 de juny va presentar un escrit sol·licitant la seva intervenció davant la reiterada negativa del SEPE a incloure els professionals taurins en les mesures de suport del govern espanyol al sector cultural davant de l'impacte econòmic i social de la pandèmia.

Per demanar informació al respecte, l'oficina del Defensor del Poble va sol·licitar un informe oficial a el Servei Públic d'Ocupació Estatal, entitat que, amb data de l'21 de juliol, es va ratificar en la seva negativa, entre altres motius, perquè "no hi ha una referència expressa a la inclusió o exclusió dels professionals taurins en l'àmbit subjectiu d'aplicació de l'article". És a dir, que no se'ls considerava artistes.

Encara que en l'informe es reconeix que aquests professionals estan sotmesos a la relació laboral especial d'artistes en espectacles públics de el Reial Decret 1435/1985, el SEPE va considerar que "la dicció de la norma ha donat lloc a disparitats en la seva aplicació que van fer necessari aclarir l'esperit de la norma ".

En una nota de premsa, la Fundació del Toro de Lidia (FTL) ha assegurat que aquesta resolució del Defensor el Poble en el sentit contrari al SEPE "avala la tesi de la immotivada discriminació cap als professionals taurins per part de Ministeri de Treball" i servirà per "reforçar" els múltiples procediments administratius i penals que ja hi ha oberts.

"Aquesta resolució -afegeixen- és un suport important a les reivindicacions dutes a terme per la FTL, la Unió Nacional de Picadors i Banderillers d'Espanya i la resta de col·lectius taurins per uns drets que com a treballadors els corresponen i que el ministeri de Treball ha denegat de manera consistent i arbitrària".