Nova negativa del govern espanyol (en funcions) a les peticions de Catalunya i de nou comunitats autònomes més. El ministre de Sanitat en funcions, Alfonso Alonso, va mostrar la seva negativa davant de deu consellers de Salut que li exigien la derogació "absoluta" del Reial decret 954/2015 de Prescripció Infermera durant el consell interterritorial de Salut a Madrid.

"Aquest reial decret ha creat problemes i les normes hi són per resoldre'ls, no per crear-los". Així va mostrar el seu descontent el conseller de Salut, Toni Comín, que va afegir que "les infermeres no poden treballar amb seguretat jurídica" i va assegurar que "això afecta el procés assistencial i els perjudicats són els pacients".

Ja són sis les comunitats que han presentat un recurs davant el Tribunal Suprem contra el decret d'infermeria, al qual s'hi han sumat els sindicats CCOO, UGT, Satse i CSIF. Però només el Govern de Catalunya treballa en un decret català de Prescripció Infermera que estableix la indicació autònoma i la prescripció col·laborativa de medicaments i la idea és continuar endavant al marge de l'Estat.

A banda que les infermeres es queden en una situació d'inseguretat jurídica, el conseller de Salut també va posar de manifest que arran de l'entrada en vigor del Reial decret, s'ha creat "un debat conflictiu entre els metges i les infermeres que no existia", tot i que a Catalunya "hem aconseguit evitar el conflicte entre professions".

L'excusa del govern en funcions

Alonso es va tornar a escudar en el pretext que el govern espanyol està en funcions per evitar la derogació del decret perquè "la nostra capacitat de fer ara és limitada". Cal recordar que el decret va entrar en vigor quan l'executiu ja estava en funcions, només quatre dies més tard de les eleccions del 20D.

De totes maneres, el ministre en funcions no té cap intenció d'anul·lar-lo perquè "no sóc partidari de tirar-ho tot per la borda" i perquè "s'ha avançat molt". Alonso també va defensar la normativa perquè "dóna seguretat jurídica". "Tenim la voluntat de reconèixer, donar suport i prestigiar aquests professionals" i, per això, va assegurar que "volem buscar espais de conciliació".

Davant les crítiques dels diferents governs autonòmics, del col·lectiu d'infermeria i dels sindicats, Alonso va prometre convocar "properament" el Fòrum de les Professionals Sanitàries per "obrir camins de diàleg", fet que Comín va qualificar d'"insuficient".