Ciutadans ha insistit al govern espanyol en la necessitat que representants de la Intervenció General de l'Administració de l'Estat comprovin des de Catalunya que no es produeixen "noves desviacions de fons públics cap a activitats il·legals" en relació amb el procés independentista, ja que desconfia dels alts càrrecs nomenats al seu dia pel Govern de Carles Puigdemont.

El portaveu de la formació taronja en la Comissió d'Hisenda, Francisco de la Torre, ha registrat al Congrés una bateria de preguntes dirigides a l'Executiu de Mariano Rajoy per conèixer quines accions ha emprès, en aplicació de les potestats de l'article 155 de la Constitució, per "col·laborar amb la Justícia en la persecució de delictes en ocasió del referèndum sobiranista de l'1 d'octubre a Catalunya".

Ciutadans li pregunta, per exemple, si pensa enviar "una missió de control especial" de la Intervenció General per assegurar-se que no es destinen diners públics a qüestions il·legals.

Segons el partit taronja, el referèndum de l'1-O va ser finançat "molt probablement" amb fons públics, malgrat que el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, afirmés el passat 31 d'agost en seu parlamentària que la consulta no se celebraria perquè no hi havia pressupost per a això i que els mateixos polítics que l'impulsaven estaven certificant que no gastaven diners en organitzar-la.

Per això, pregunta al Govern  espanyol si continua considerant que "ni un sol euro" del pressupost de la Generalitat s'havia destinat, almenys fins al 31 d'agost, al finançament del referèndum.

De la Torre argumenta que les posteriors investigacions judicials a dirigents i polítics independentistes per delictes de desobediència, prevaricació i malversació de cabals públics, a més dels de sedició i rebel·lió, van determinar indiciàriament que sí que s'estaven dedicant fons públics de la Generalitat a activitats il·legals.

Col·laboració amb la Justícia

Així mateix, el grup parlamentari de Ciutadans assenyala que és la mateixa Generalitat la que ha de col·laborar amb la Justícia aportant informació i responent als requeriments judicials, una col·laboració que creu que "no es pot realitzar eficaçment si els encarregats de respondre són els directors de la Generalitat, que podrien estar-hi implicats, i que van ser nomenats per polítics presumptament responsables dels delictes".

Ja que, des de l'aplicació de l'article 155 de la Constitució, el president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, és el màxim responsable de la Generalitat, el jutjat d'instrucció número 13 de Barcelona ha sol·licitat la informació directament als Ministeris d'Economia i Hisenda.

En la seva bateria de preguntes, el partit presidit per Albert Rivera també es refereix als directors i secretaris de la Generalitat que continuen als seus llocs "malgrat que podrien estar presumptament implicats en la preparació i finançament" del referèndum, i demana de saber per què l'Executiu central no els va substituir.

"Pot garantir el Govern que la col·laboració amb la Justícia dels alts càrrecs de la Generalitat ha estat adequada? També en la investigació del finançament del pseudoreferèndum il·legal del passat 1 d'octubre que duu a terme el jutjat d'instrucció número 13 de Barcelona?", planteja a continuació.