Ciutadans ha col·locat càmeres de videovigilància a l'exterior de la seva carpa de plaça Universitat després de denunciar uns suposats atacs contra la instal·lació. La decisió dels d'Inés Arrimadas, sota la premissa de garantir la seguretat, podria vulnerar dues normes —la llei de Protecció de Dades de Caràcter Personal i la de Seguretat— que s'encarreguen de protegir drets tan bàsics com la intimitat i la privadesa de les persones.

Càmares Ciutadans carpa / Sergi Alcàzar

Sergi Alcàzar

La formació unionista ha col·locat les càmeres a l'exterior de la monumental carpa de 100 metres quadrats que ha instal·lat a la cèntrica plaça Universitat de Barcelona. Aquestes càmeres podrien infringir les premisses establertes per la legislació. El problema de la carpa de Ciutadans és que es troba situada en una plaça, és a dir, en un espai públic i, tal com es pot observar a les fotografies, les càmeres enfoquen parcialment espais per on transiten centenars de persones cada dia, un fet que podria vulnerar la norma, amb independència que la formació hagi col·locat cartells d'advertència de videovigilància.

L'Agència Espanyola de Protecció de Dades, l'organisme encarregat de supervisar el compliment de la llei, s'ha posicionat reiteradament en contra de gravar imatges de la via pública des d'instal·lacions de videovigilància privades. Per què? Perquè aquest recurs correspon a les forces i cossos de Seguretat de l'Estat, dit d'una altra manera, "als cossos policials —des dels Mossos d'Esquadra, passant per la Policia Nacional, fins a la Guàrdia Urbana", tal com recorda el cap de l'Àrea d'Inspecció de l'Autoritat Catalana de Protecció de Dades, Carles San José. Aquest recorda que ni tan sols la policia pot utilitzar aquesta potestat lliurement, sinó que han d'estar autoritzats per la Comissió de Videovigilància.

Càmeres Ciutadans carpa / Sergi Alcàzar

Sergi Alcàzar

L'única excepció que apunta l'Agència Espanyola de Protecció de Dades és en el supòsit de la vigilància d'espais privats que necessitin gravar instal·lacions que tinguin accés a l'exterior, com poden ser els portals i els garatges, és a dir, els espais d'accés a un edifici. En el cas de la carpa de Ciutadans, dues de les càmeres no apunten a l'interior de la instal·lació, sinó que en graven l'exterior, enfocant parcialment la via pública, un fet que també rebutja la llei de Seguretat, que assenyala que, en termes generals, "no es poden utilitzar càmeres o videocàmeres amb finalitat seguretat privada per prendre imatges i sons d'espais públics o d'accés públic".

Carpa Ciutadans càmara /Carlota Camps

C. C.

Tal com assenyala San José, el supòsit de gravar la via pública sense el permís pot suposar una sanció greu o molt greu, sancionada amb una multa de fins a 600.000 euros, a criteri de l'Agència Espanyola de Protecció de Dades. L'Agència Catalana de Protecció de Dades, que supervisa institucions i empreses públiques catalanes, va sancionar a l'Ajuntament de Manresa per una situació similar a la carpa de Ciutadans.